Jesper fine jordbærkage med flere slags mousser og marcipan- og chokoladehjerter. (©DR)

Malenes Jordbærkage

Denne smukke jordbærkage bagte Jesper i syvende program af Den store Bagedyst 2016, som sit mesterværk. Kagen er en videreudvikling af den traditionelle jordbærkage, da det er en af favoritterne hjemme hos Jespers familie. I denne udgave er den piftet op med hjerter i flere variationer.

Tilberedningstid: 4 timer Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

Mazarinbund

  • 230 g marcipan
  • 210 g sukker
  • 110 g blødt smør
  • 3 stk. æg
  • 1,5 spsk. hvedemel
  • 75 g mørk chokolade

Jordbærmousse

  • 300 g friske jordbær
  • 1 stk. lime
  • 4,5 blade husblas
  • 5 stk. past. æggeblommer
    (75 g)
  • 125 g sukker
  • 1 stang vanilje
  • 4 dl fløde

Hvid chokolademousse

  • 300 g hvid chokolade
  • 12 stk. past. æggeblommer
    (200 g)
  • 125 g rørsukker
  • 5 dl fløde
  • 7 blade husblas

Jordbærpynt

  • 1-2 bakker flotte jordbær

Jordbærgele

  • 250 g jordbær
  • 3 dl vand
  • lidt sukker
    (afhænger af bærernes sødme)
  • 2 blade husblas
    (pr. dl. saft)

Marcipanhjerter

  • 200 g marcipan
  • 100 g flormelis
  • 25 g glukose

Chokoladehjerter

  • 150 g mørk chokolade

Fremgangsmåde

  1. Mazarinbund:
    Marcipan og sukker blandes, tilsæt smørret. Når dejen er ensartet, tilsættes æggene. Som det sidste tilsættes mel, til dejen en klæbrig som en tyk kartoffelmos. Du kan sagtnes bruge fingrene, men jeg bruger min håndmikser, da det er en fedtet omgang. 
  2. Dejen kommes i en bagering på ca. 20cm. Den må gerne smørres, eller kanten fores med bagepapir. Kagen bages i en ovn på 180° C i omkring 22-25 minutter.  Afkøl kagen på en rist, og herefter i køleskab, så den er HELT kold.  
  3. Chokoladen smeltes over svag varme og mazarinkagens overflade pensles. Køl igen kagen i køleskab, chokoladen skal være hold kold, inden du går videre. 
  4. Jordbærmousse:
    Udblød husblas i koldt vand, mindst 20 minutter. Kom jordbær og limesaft i en gryde, kog det til en ensartet jordbærmos. Æggeblommerne piskes luftigt med sukker og vanilje. 
  5. Pisk fløden til let skum. Smelt husblas i den varme jordbær. Kom jordbærmosen i æggemassen mens der piskes, og fold til sidst fløden i. Moussen kommes i en sprøjtepose uden tyl, og den er klar til brug. 
  6. Hvid Chokolademousse:
    Læg husblas i blød i minimum 20 minutter, smelt herefter chokoladen forsigtigt over vandbad. Æggeblommer piskes hvide med sukker.  
  7. Pisk fløden til let skum. Husblas vrides for vand og smeltes med et par skefulde af flødeskummen. Vend herefter dette op i den resterende flødeskum. Den smeltede chokolade iblandes æggesnapsen og til sidst foldes flødeskummet i.  
  8. Jordbærpynt:
    Jordbærrene rengøres og skæres i kvarte. 
  9. Jordbærgele:
    Kom vand, sukker og jordbær i en gryde og kog det igennem i en halv times tid. Sluk blusset, og lad saften trække i yderligere 15 minutter. Passer saften igennem en sigte eller et klæde. 
  10. Når gelen skal bruges, varmes saften op og udblødt husblas tilføjes (2 blade husblas pr. dl saft). Geleen kommes på en sennepsflaske og afkøles en smule, inden den kommes på kagen. Saften kan sagtens være lavet i forvejen, og blot opvarmes når du laver kagen. 
  11. Marcipanhjerter:
    Bland alle ingredienserne og lad massen hvile på køkkenbordet til du er klar til at pynte kagen. Marcipanen udrulles på en silikonemåtte og hjerter udstikkes i forskellige størrelser. Hvis du ikke ejer hjerteudstikkere, så kan du lave et marcipanbånd.
  12. Chokoladehjerter:
    Hak chokoladen i mindre stykker og kom den i en plasticskål, som kan tåle mikroovn. Stil skålen i ovnen i 30 sekunder og rør i den med en dejskraber. Nu giver du den mellem 10-20 sekunder og rører i den. Den skal i mikroovnen en del gange, og det er vigtigt, at du rører i den mellem hver gang.  
  13. Når chokoladen begynder at smelte tager du et termometer og kontrollerer temperaturen. Den gyldne regel er, at den aldrig må kommer over 32° C, men det vigtigste er ALTID at du føler på chokoladen. Den kan godt være 32° C og stadig være meget tyk i konsistensen, så skal den have 2-5 sek. ekstra i mikroovnen.  
  14. Chokoladen bredes ud på en silikonemåtte med en spatel og stilles i køleskabet. Hjerteudstikkere opvarmes med en gasbrænder og hjerterne udstikkes af den kolde chokoladeplade. 
  15. Samling af kagen:
    Når mazarinkagen er kold, kommes en bagering foret med kageplast udenom - den skal være 2-3 cm større i diameter, end den, som kagen er bagt i. 
  16. Jordbærmoussen kommes langs ringens kant og ovenpå kagen. Den køles en halv times tid på frost, hvorefter den hvide chokolademousse kommes på. Når denne har sat sig, efter endnu en halv time, kommes de kvarte jordbær ovenpå, og jordbærgele kommes ovenpå de friske jordbær. Den skal nu køle en sidste gang inden kagen befries fra kagering og plastic.  
  17. Når kagen er ude, pyntes med marcipanhjerter vilkårligt på siden, og chokoladehjernerne placeres i geleen. Så er der sommerkage med friske jordbær! 


Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2016 - udsendelse 7