Hvis du vil forkæle fødselaren ekstra, eller hvis du vil overraske dine gæster, er denne kage helt perfekt. (©DR)

Marcipangave

I den store bagedyst, bliver der lavet denne marcipangave. Kage er 'pakket ind' i marcipan, med gavenånd på toppen af karamel.

Tilberedningstid: 4 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Citronmousse

  • 2 dl piskefløde
  • 1 dl cremefraiche 38%
  • 1 dl sødmælksyoghurt
  • 0,75 dl sukker
  • 1 tsk. revet citronskal
  • 1 dl citronsaft
  • 3 blade husblas

Karamelganache

  • 170 g sukker
  • 220 g usaltet smør
  • 3 dl fløde
  • 250 g mælkechokolade

Lagkagebunde

  • 375 g æggehvider
  • 120 g sukker
  • 300 g mandelmel
  • 300 g flormelis
  • 37 g frisk revet ingefær

Mandelknas

  • 100 g smuttet mandler
  • 5 spsk. flormelis

Omslagsmarcipan

  • 500 g marcipan, bittermasse
  • 500 g flormelis
  • 100 g glukose

Karamel til dekoration

  • 500 g perlesukker
  • 2,5 dl vand
  • 100 g glukose

Fremgangsmåde

Citronmousse:

  1. Læg husblas i blød i koldt vand. Pisk fløden let til skum. Pisk cremefraiche, yoghurt og sukker til det er opløst. Riv, så du har det citronskal du skal bruge og dernæst pres citronsaften, så du har den mængde du skal bruge. 
  2. Når husblas er udblødet, hæld det da i en gryde sammen med reven citronskal og citronsaften. Lad det da smelte. Køl det ned til 35 grader. Når det har denne temperatur, hældes dette i en tynd stråle ned i cremefraiche-blandingen. Her skal det gå hurtigt! Rør godt rundt. 
  3. Dernæst tag lidt af flødeskummet og hæld det i cremefraicheblandingen. Rør godt rundt. Til sidst tilsættes resten af flødeskummet. Dæk skålen til med film og lad det stivne i køleskabet. Skal det gå hurtigt, kan det køles ned i fryseren. 

Karamelganache:

  1. Smelt sukker og lidt vand på panden. Hæld fløden til og kog op. Tag af varmen og hæld det over chokolade og smør, så det smelter. Stil koldt eller støb en form. 

Lagkagebunde:

  1. Hvider og sukker piskes. Der tilsættes resten af ingredienser, rør dog stille rundt imens det fordeles. Kan bages i lagkagebunde, 370 gr. pr. bund, ellers i en bradepande ved 200 grader ved 15-20 min. 

Mandelknas:

  1. Smelt stille og roligt mandler og florsukker, så der dannes en form for karamel omkring mandlerne. Hæld på bagepapir og køl af. Når det er kølet af, hakkes disse fint. 

Omslagsmarcipan:

  1. Æltes godt sammen til en ensartet dej. Opbevares i en pose. 

Karamel til dekoration:

  1. Alt koges op i gryden. Lad det koge stille og roligt indtil karamellen har nået temperaturen på 154 grader. Husk at pensle indersiden af gryden med vand, så der ikke dannes krystaller der kan ødelægge karamellen. 
  2. Tag gryden af varmen og giv den et kort chok i noget koldt vand. Karamellen kan bruges nu, men vær hurtig - idet det stivner hurtigt og ikke kan varmes op, men skal smides ud. 

Opbygning af kagen:

  1. Start med 1 stk. bund i en kagering. Put karamelganachen på den første bund - her puttes de hakkede mandler på. Lig nr. 2 bund på. Smør citronmousse på. Afslut med en bund.
  2. Stil koldt. Når kagen er kold, smør da op med citronmousse. 
  3. Betræk dernæst kagen med marcipan. Og pynt med karamel. Fantasien sætter ingen grænser!