Mexicansk mole poblano med øl, chokolade og krydderier. (©DR)

Mexicansk mole poblano

En mexicansk gryderet med kalvekød, chili, chokolade, øl og krydderier. En dejlig gryderet fra det mexicanske køkken, med en masse dejlige smagsnuancer. Opskriften lavede Anne Hjernøe da hende og Anders Agger var på rundtur i USA.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 6 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 1 kg skært kalvekød
  • 1 smule olie
  • 2 stk. hakkede løg
  • 3 fed finthakket hvidløg
  • 2-3 tsk. hel spidskommen, ristet på en tør pande og stødt i en morder
  • 3 stk. hele kanelstænger
  • 6 stk. kardemommekapsler
  • 4 stk. stjerneanis
  • 8-10 stk. hele nelliker
  • 1-3 stk. friske eller tørrede chilifrugter efter smag
  • 10 stk. hakkede cocktailtomater eller en dåse hakkede tomater
  • 1 stk. mørk øl
    (evt. Bock)
  • 1 smule kalvefond
  • 50-100 g mørk chokolade 70% kakao eller over

Fremgangsmåde

  1. Kalvekødet brunes godt af i olie i en stor gryde. Når kødet er brunet tages det op af gryden hvorefter løg og hvidløg steges igennem i olie til de er klare og gennemsigtige. 
  2. Derefter tilsættes kødet igen sammen med spidskommen og de hele krydderier. Det hele steges godt igennem hvorefter chilifrugter, tomater, øl og fond tilsættes så kødet er helt dækket. 
  3. Retten koger nu i en times tid eller mere, hvis retten bliver for stærk, fjern da chilifrugterne. En lille halv time før retten skal spises brækkes chokoladen i stykker og tilsættes. Rør godt rundt til chokoladen er opløst, og lad retten småsimre i en lille halv time. 
  4. Mole poblano spises med tortillas og kan drysses og dryppes med afverdens godt. Eksempelvis hakket frisk koriander, fintsnittet rødløg, frikskåret ananas, creme fraiche og lignende.