Pernille Højmarks opskrift på hjemmebagte jødekager, som hun har fra sin mormor. (©DR)

Mormors ortodokse jødekager

Denne opskrift på jødekager lavede Pernille Højmark i Den store Julebagedyst 2012. Jødekagerne er en lidt anderledes udgave af den klassiske småkage, da mandler blendes til mel og kommes i dejen. Kagerne bliver sprøde og porøse med en dejlig smag af vanilje og mandler. Har man lyst til at give kagerne et ekstra pift, kan man blende et 1-2 stk. bitre mandler sammen med de andre mandler. Det giver jødekagerne en mere dyb smag af mandel.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 500 g hvedemel
  • 375 g sukker
  • 375 g smør
  • 65 g mandler
    (evt. et par bitre mandler i blandt.)
  • 1 tsk. hjortetaksalt
  • 1 stk. æg
  • 1 stk. vaniljestang
    (korn heraf)
  • 50 g smuttede mandler
    (til pynt)

Fremgangsmåde

  1. Mandler males til mel i en kaffemølle, i en minihakker eller i en blender.
  2. Dernæst æltes alle ingredienserne til dejen sammen, til du har en god småkagedej. Det er en god ide at lade den køle lidt.
  3. Rul små kugler i hånden, sæt dem på bagepapir og tryk dem flade med fingrene. Pyntes med hakkede mandler og bages i ovnen på 200 grader i ca. 15 min. Kagerne må ikke blive for brune.
  4. Lad dem køle godt af på en rist. Smager fantastisk!