Lav et smukt ur af kransekage til årets sidste fest og fejr nytåret med manér. (©DR)

Nytårs-kransekage-ur

I Den store Jule- og Nyårsbagedyst 2015, skulle deltagerne som den hemmelige udfordring lave dette smukke kransekage-ur til nytår. Få Mette Blomsterbergs opskrift her, og tag selv udfordringen op derhjemme og imponer dine gæster.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 15 pers.

Ingredienser

Kransekagemasse

  • 240 g flormelis
  • 50 g æggehvide
  • 800 g ren, rå marcipan

Pynt

  • 200 g mørk chokolade
  • 200 g hvid chokolade

Sprøjteglasur

  • 150 g sigtet flormelis
  • 60 g past. æggehvide

Fremgangsmåde

  1. Kransekagemasse:
    Marcipan og flormelis røres sammen. Tilføj æggehviderne lidt ad gangen, til massen er ensartet og jævn. Pak massen ind i film eller læg den i en frysepose og køl den ned. 
  2. Del massen i 5 portioner. Rul dem ud til pølser på ca. 2,5 cm's tykkelse. Hver pølse trykkes let ned på den side, således at pølsen bliver til "en trekantet stang". 
  3. "Trekantstangen" løsnes kontant med en paletkniv eller en kokkekniv. Trekanterne skæres nu over i 3 stykker på præcis 40 cm og 2 stykker på præcis 44 cm.
  4. Hvert opmålt stykke rejses, så trekantens spids peger opad, og stykkerne lukkes sirligt sammen til ringe, der glittes sammen med lidt vand på fingrene og sættes på bageplader beklædt med bagepapir. Slut med at lægge et stykke bagepapir over ringene og giv dem et let tryk med noget fladt - fx et skærebræt, et låg, eller lignende - så de bliver plane på overfladen. Ringene bages ved ca. 200 grader, til de er let gyldne. 
  5. Pynt:
    Samme fremgangsmåde for temperering af hhv. mørk og hvid chokolade: Smelt chokoladen forsigtigt i en plastikskål i en mikrobølgeovn. Giv chokoladen nogle få sekunder ad gangen, og rør rundt indimellem. Stop når chokoladen er smeltet sammen og har en temperatur på 31-33 grader. 
  6. Temperaturen må ikke overstige 34 grader! Herved sikres et blankt udseende og et sprødt/stift knæk på den færdige chokolade.
  7. Snirkler:
    Fyld tempereret mørk chokolade i et kræmmerhus af bagepapir og klip en anelse af spidsen.  
  8. Læg skabelonerne til chokoladesnirklerne under et stykke bagepapir og tegn chokoladesnirkler på bagepapiret. Når de er størknede påføres chokolde på den anden side. Du skal minimum bruge 4 store snirkler og 8-10 små, men lav lidt ekstra. 
  9. Urskive:
    Bred en frysepose ud på bordet, og hæld hvid chokolade herpå og fordel det i en cirkel på min 14 centimeter og et par mm's tykkelse. Læg endnu en fryspose ovepå, og stryg let med en paletkniv, så chokoladen er glat på begge sider, og lad chokoladen sætte sig i køleskabet. 
  10. Tag herefter fryseposerne af, og lun en udstykker på 14 centimeter og lad den smelte sig igennem chokoladen, så du har en urskive på 14 centimeter. Skriv nu klokkeslættene 12, 3, 6 og 9 med mørk chokolade på urskiven og marker de øvrige klokkeslæt med mørke chokoladeprikker. (Husk at tallene ikke må være for tæt på kanten, da noget af urskiven bliver skjult ved den senere montering). Tegn også urvisere, der peger på klokken 12.
  11. Sprøjteglasur:
    Flormelis og æggehvider piskes hvide og luftige. Glasuren er færdig, når den ikke flyder sammen, når piskningen stoppes.
  12. Samling af kransekageuret:
    Den færdige glasur kommes op i et cornet (et kræmmerhus af bagepapir). 
  13. Sprøjt de karakteristiske "glasur-tunger" på de to 44 centimeter-ringe og lad dem tørre fuldstændig. (Bemærk, at det kan være en fordel at kransekageringene er lidt lune under sprøjtningen, da det får glasuren til at tørre hurtigere).
  14. Placer nu den første af de tre 40-centimeter-ringe på serveringsfadet og giv den glasur-tunger. Placer den næste
  15. 40-centimeter-ring ring ovenpå og gentag. Slut af med den sidste 40-centimeter-ring og giv også den glasur-tunger.
  16. Læg den ene 44-centimeter-ring med tør glasur nedad og læg urskiven herpå. Sprøjt en tynd ring som lim af tempereret, mørk chokolade rundt langs urskiven, og læg den anden 44 centimeter kransekagering ovenpå med glasuren opad.
  17. Placer nu 'urværket' lodret ovenpå de tre ringe på fadet, så de støtter nede i fordybningen, som de tre 40-cm-ringe har i midten.
  18. Montering af snirkler:
    To store snirkler monteres ovenpå uret, stående lodret, med 'ansigterne' mod hinanden. (Påfør lidt chokolade på bunden af snirklerne og der hvor de skal mødes, inden de sættes på). 
  19. På hver side af de to stående snirkler monteres en liggende snirkel. På hver side af uret monteres en stor snirkel, der vendes med den brede side nedad. 
  20. Rundt om soklen monteres et antal små snirkler, der alle har den brede side nedad.
  21. Pynt til slut kagen med flag og serpentiner, som du synes. Godt nytår!