Denne dessert skal forberedes dagen før, men det er bestemt det hele værd. (©DR)

Pandekagesæk m. jordbærparfait og jordbærpuré

Denne opskrift er en opdateret udgave af den klassiske pandekage med is. Konditor Mette blomsterberg lavede opskriften på sække af pandekager med jordbærparfait - den lækreste hjemmelavede is med friske danske jordbær - og jordbærsauce i programmet 'Det søde sommerliv'.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 6 pers.

Kok og program

Ingredienser

Jordbærparfait

  • 1 spsk. sukker
  • 75 g jordbær
    (skyllede og skåret i kvarte)
  • 0,25 stang polynesisk vanilje
  • 50 g sukker
  • 0,25 dl pasteuriserede æggeblommer
  • 1,25 dl piskefløde

Jordbærsauce

  • 150 g jordbær
  • 2 spsk. sukker

Pandekagedej

  • 1 stang polynesisk vanilje
  • 65 g sukker
  • 100 g hvedemel
  • 3 stk. æg
  • 65 g smeltet smør
  • 2,5 dl sødmælk

Fremgangsmåde

Jordbær parfait

  1. Den ene spsk. sukker drysses ud over de skyllede og kvartede jordbær - lad dem stå og marinere, mens du går videre.
  2. Pisk æggeblommer og sukker med en håndmikser til en tyk æggesnaps. Pisk fløden til let skum. Blend de marinerede jordbær kort og vend dem i "snapsen".
  3. Halvdelen af den let piskede fløde tilsættes ligeledes. Slutteligt kommes "jordbær snapsen" op i skålen med den resterende let piskede fløde. Vend det forsigtigt sammen og fordeles straks i de 6 stk. udvalgte forme, ca. 5 cm i diameter og 5 cm høje. Nedfrys jordbærparfaiterne til næste dag. 

Pandekagedej

  1. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab vaniljekornene ud med en lille kniv. Skær hver stang i 3 fine snore på langs - vær forsigtig.
  2. Skold de tomme vaniljestænger i kogende vand. Fisk dem op og tør dem godt af i køkkenrulle. Opbevar dem i en lille pose på køl indtil de skal bruges som snørrer til sækkene! 

Jordbærsauce

  1. Drys sukkeret over jordbærrene, og lad det trække i en halv times tid. Blend det godt.
  2. Mas med en paletkniv vaniljekornene med en anelse af sukkeret, så kornene skilles ad. Bland vaniljesukker, sukker og mel og pisk det godt med alle æggene. Smørret smeltes på den pande, pandekagerne skal bages på.
  3. Det smeltede smør piskes i dejen. Pisk til sidst mælken i. Pandekagerne steges kort ved god stærk varme - det er ikke nødvendigt at fedte panden igen, da der er rigeligt fedtstof i dejen. De bagte pandekager tildækkes helt med folie indtil servering. 

Anretning

  1. Kort før servering lægges de kolde pandekager ud på et bord. Jordbærparfaiten tages ud af formene og kommes igen i fryseren nogle minutter endnu. Jordbærsaucen fordeles på seks smukke udvalgte tallerkner.
  2. Vaniljesnorene tørres igen af i køkkenrulle. Jordbær parfait'erne placeres i midten af hver udlagt pandekage. Pandekagerne foldes op omkring isen og snøres straks og lukkes med en knude. Det kan være en god idé med en hjælpende hånd. Pandekage sækkene serveres straks.