En dessert der består af, nogen af de søde sager der var på Jesus tid (©DR)

Panforte

Smagen er krydret og intens. Det er ikke en kage, man spiser store mængder af. Men et par mundfulde til en god kop espresso er som at rejse til Siena med smagsløgene på et par sekunder.

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 4 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

  • 160 g flydende honning
  • 130 g sukker
  • 100 g hakket valnødder
  • 100 g hakket mandler
  • 100 g hakket sukat
  • 100 g hakket pomerans
  • 100 g hakket figner
  • 50 g kakaopulver
  • 0,5 tsk. stødt muskat
  • 0,5 tsk. stødt nellike
  • 0,5 tsk. stødt koriander
  • 0,5 tsk. stødt allehånde

Fremgangsmåde

  1. Varm honning op i en lille gryde og kom sukkeret i. Lad det opløse og varm blandingen op til ca. 115 grader. Brug sukkertermometer eller se om en lille smule af sukker-honning-blandingen danner en lille, blød kugle, når den droppes i et glas koldt vand. Så er temperaturen i orden. 
  2. Bland alle ingredienserne i sukker-honning-blandingen. Den bliver meget fast i konsistensen og svær at arbejde med – men bliv ved! Kom dejen i en velsmurt springform 20-22 cm i diameter. Pres sammen og glat ud til overfladen er ensartet og fylder formen. 
  3. Bag ved 150 grader i ca. 30 minutter. Tag panforten ud af formen og lad den afkøle. Den kan holde sig i lang tid i en lufttæt beholder. Drys med florsukker og skær den i meget tynde stykker. 

TIP: Lav endelig personlige varianter af denne opskrift. Prøv med andre krydderier – eller juster op og ned på forholdet. Andre nødder kan også anvendes.