Rester af brød kan bruges til så meget - også denne italienske panzanellasalat, som smager aldeles fantastisk. (©DR)

Panzanella (brødsalat)

Et brød smager allerbedst, når det er helt friskbagt. Men du kan faktisk også fremtrylle fantastisk smag af daggammelt og halvtørt brød. Denne salat, som går under navnet panzanella, er en lille eksplosion af sødmefulde tomater, syrlig dressing og ikke mindst det saftige, daggamle brød. I en salat som denne, hvor brødet udgør en væsentlig del, er det vigtigt, at brødet er af en god kvalitet, så du får en lækker salat. Toastbrød og hvide fødselsdagsboller er altså ikke førsteprioritet i denne ret.

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 6 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

  • 1 kg modne store tomater
  • 300 g daggammelt brød
  • 2 fed hvidløg
  • 4 stk. skalotteløg
  • 5 spsk. olivenolie
  • 3 spsk. sherryeddike eller rødvinseddike
  • 4 spsk. saltede kapers
  • 1 bundt basilikum
  • 2 spsk. ansjoser i olivenolie
  • Lidt havsalt
  • Friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  1. Start med at hakke skalotteløgene fint og komme dem i en skål. 
  2. Skyl kapersene for overskydende salt. Dryp dem af, hak dem groft og kom dem op i skålen. 
  3. Pres eller hak hvidløgene fint og kom det med op i skålen sammen med olivenolie, sherryeddike og peber. 
  4. Vend godt rundt i det hele. 
  5. Skær tomaterne i grove tern eller knus dem med dine hænder. 
  6. Vend dem i skålen sammen med resten af ingredienserne. 
  7. Riv basilikum i stykker og kom også det i. 
  8. Smag til med salt, peber og evt. lidt ekstra olie og eddike. 
  9. Skær eller riv brødet i grove tern med hænderne og vend dem rundt i salaten. 
  10. Lad brødsalaten trække minimum 10 minutter eller gerne helt op til et par timer, inden den skal serveres.
  11. Smag den til lige inden du serverer den.