Pita kan sagtens bruges til madpakken, hvis der er mere tilbage fra aften før. (©DR)

Pita med Shawarma

Brødrene Price laver Pita med Shawarma, der kommer fra det tyrkiske køkken, og kan laves på panden, sådan man ikke skal ud og anskaffe sig et dreje stativ. Vær opmærksom på at kødet skal stå natten over, gå derfor i gang i god tid.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

Lammekød

  • 1 kg skært lammekød

Marinade

  • 5 dl drænet yoghurt
  • 3 stk. fed presset hvidløg
  • 1 tsk. peber
  • 2 tsk. salt
  • 1 tsk. stødt allehånde
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 1 tsk. stødt nellike
  • 1 tsk. stødt muskat
  • 1-2 tsk. garam masala
  • 1 stk. citron

Pitabrød

  • 300 g mel tipo oo
  • 200 g durum mel
  • 3 dl vand
  • 0,5 spsk. salt
  • 2 spsk. olivenolie
  • 15 g gær

Cremefraiche dressing

  • 2 dl mayonnaise
    (fra tidligere opskrift)
  • 3 dl cremefraiche
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 1 smule sukker
  • 1 sjat citronsaft
  • 1 smule finthakket purløg

Tomat-chili-sauce

  • 1 stk. løg
  • 1 dåse flåede tomater
  • 1 stk. rød peber
  • 1-2 stk. friske chilier
    (efter behov)
  • 2 stk. fed hvidløg
  • 1 spsk. tomatpuré
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 1 smule sukker
  • 1 sjat olivenolie

Fremgangsmåde

  1. Skær lammekødet i små, mundrette strimler. Bland marinaden af de øvrige ingredienser. Smag til. Den skal være kraftig, krydret og skarp. Bland kødet i marinaden og lad det stå – gerne natten over.

  2. Næste dag: tag kødet op – kassér overskydende marinade. Steg nu kødet på en stor, meget varm pande i små portioner, sådan at det steger og ikke koger. Det vil ryge og syde en del pga. yoghurten – men kødet får en meget delikat, lidt ru overflade, når marinaden er stegt ind i kødet.

  3. Hvis man vil lege rigtig shawarma-bar-ejer, kan man skære kødet i lidt mindre stykker med en stor kniv eller et pizzahjul. Hold det lunt – så er det klar til at komme i pitabrødene. 

Pitabrød

  1. Lun vandet og opløs gæren deri. Bland mel, salt og sukker i en bunke på bordet. Lav en fordybning i bunken og hæld langsomt gærvandet i melet. Ælt dejen grundigt sammen. Den skal være smidig og elastisk – uden at hænge fast på fingrene - så er den klar. Kom dejen i en skål og dæk den evt. med et tyndt lag olivenolie. Lad den hæve lunt i 3 timer.

  2. Rul derpå dejen ud til en aflang pølse og skær 10-12 små stykker af den. Rul dem til små boller og lad dem stå og efterhæve en halv time på et meldrysset bord. Opvarm ovnen til 250 grader. Har man en bagesten, kan denne med fordel bruges. Rul bollerne ud til små flade, runde brød – ca. 12-14 cm i diameter og ca. en halv cm tykke.

  3. Bag pitabrødene på bagepapir – gerne direkte på bagestenen, hvis man har en sådan. 4 minutter – til de hæver op – derefter vendes de og får ca. 2 minutter på den anden side. 

Cremefraiche dressing

  1. Bland ingredienserne sammen og smag til. Den skal være mild, rund og cremet. Slut af med at blande lidt fintsnittet purløg i. 

Tomat-chili-sauce

  1. Hak løg, hvidløg og rød peber fint. Steg det for middel varme i rigelig olie. Kom tomatpuré ved når løget er klaret i olien. Steg pureen i et minuts tid. Kom de flåede tomater ved – men udelad væsken. Steg nu dette sammen for svag varme. Det skal blive en meget intens og tyk relish. Smag til med finthakket chili – alt efter smagsløg og personligt mod. Lad chilierne stege med i mindst 5-10 minutter for svag varme.

  2. Denne relish skal have en del olie og også en vis sødme, så vær ikke for nærig med sukkeret – men dosér det lidt ad gangen. Lad den køle af.

  3. Kom lammekød i de flækkede pitabrød, derpå tomat-chili-sauce, lidt frisk strimlet salat, rå løg, tomat- og agurkeskiver og endelig creme fraiche dressing.