Selvom denne dessert tager sin tid med at blive lavet, så er den det hele værd (©DR)

Rådhus isbombe

I programmet 'nytårsknald' laver brødrene Price denne overdådige rådhus isbombe, der helt sikkert vil gøre et indtryk på dine gæster

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 30 pers.

Kok og program

Ingredienser

Grund-ismasse

  • 37,5 dl sødmælk
  • 12,5 dl fløde
  • 40 stk. æggeblommer
  • 1 kg sukker

Chokoladeis

  • 0,3 stk. grund-ismasse
  • 200 g mørk chokolade
  • 2 spsk. kakao

Appelsinis

  • 0,3 stk. grund-ismasse
  • 2-3 stk. økologiske appelsiner
  • 1 smule grand marnier

Nougatis

  • 0,3 stk. gund-ismasse
  • 50 g hasselnødder
  • 150 g sukker

Rådhus-mur-dej

  • 600 g mel
  • 600 g sukker
  • 12 stk. æg
  • 2 tsk. bagepulver
  • 8 spsk. kakao

Rådhusspir-dej

  • 200 g brun farin
  • 2 dl mørk sirup
  • 120 g smør
  • 1 spsk. kanel
  • 2 tsk. stødt nelliker
  • 3 tsk. stødt ingefær
  • 1 spsk. natron
  • 1 kg hvedemel
  • 3,5 dl sødmælk

Fremgangsmåde

Grund-ismasse

  1. Pisk æggeblommer hvidt med sukker. Kog mælk og fløde op og pisk det i æggesnapsen.

  2. Kom massen tilbage i gryden og varm op under piskning til 85 grader, eller til det tykner. 

Chokoladeis

  1. Mens iscremen stadig er varm vendes hakket chokolade og kakao i.

  2. Køl massen ned og kør den på ismaskine. 

Appelsinis

  1. Kom appesinskal i den varme iscreme og smag til med Grand Marnier.

  2. Køl massen ned og kør den på ismaskine. 

Nougatis

  1. Smelt sukkeret til lys karamel på panden.

  2. Kom hasselnødderne ved og vend dem rundt i karamellen et minuts tid. Hæld nøddekaramellen ud på et stykke bagepapir eller en silikonemåtte. Lad den køle helt af og hak den så relativt fint.

  3. Kør grund ismassen på en ismaskine til den ligner softice og tilsæt så den hakkede nøddekaramel. Kør isen færdig. 

Rådhus-mur-dej

  1. Pisk æg og sukker til en luftig masse. Bland mel og bagepulver og sigt det i æggemassen. Tilsæt kakao og bland dejen forsigtigt så luften ikke slås ud af æggene.

  2. Bred dejen tyndt ud på en bageplade dækket af smurt bagepapir - hvis bagepladen er lille, skal det nok gøres ad flere omgange.

  3. Bag bunden / bundene i ca. 12-15 minutter. Skær dem ud så de passer til isens form. 

Rådhusspir-dej

  1. Farin, sukker og smør smeltes i en gryde. Bland mælken i og lad det køle af. Natron og krydderier blandes med melet og sigtes i væsken. Ælt dejen sammen go lad den hvile koldt i et par timer.

  2. Skær imens skabeloner efter ønske ud i karton. Rul derpå dejen tyndt ud og skær den ud efter skabelonerne.

  3. Bag stykkerne ved 200 grader i ca. 15-20 minutter. Tårnet samles ved hjælp af karamel og overtrækkes derpå med grøn glasur.

  4. Endvidere marcipan og chokolade til urskiver, flormelis og grøn frugtfarve til spiret og æggehvider pisket til marengs med flormelis til ”lim”. 

Montering

  1. Selve tårnet laves i en firkantet form, som kan rumme ca. 5 liter. Begynd med et lag appelsinis i bunden, derpå et udskåret stykke chokoladebund dryppet med lidt Grand Marnier. Så et lag chokoladeis, endnu et stykke vædet chokoladebund, så et lag nougatis. Slut af med en chokoladebund. Sæt formen i fryseren og lad den efterfryse.

  2. Til spiret limes de forskellige dele sammen med flydende karamel. Dette gøres lettest hvis man har en model af spiret i karton til at bygge over. Men pas på at karamellen ikke hænger fast i kartonen!

  3. Spiret overtrækkes med grøn glasur.

  4. Lav urskiver at tyndt udrullet marcipan, hvor tallene er skrevet med flydende chokolade. Læg urskiverne i fryseren, så de bliver helt hårde.

  5. Tag istårnet ud af formen og beklæd det med udskårne chokoladebunde. De klistres på ved hjælp af lidt marengs. Urskiverne klistres på med lidt flydende karamel.

  6. Sæt spiret på tårnet og monter det øverste af spiret i form af en lille chokoladepind. Lad det evt. sne på rådhus-bomben med flormelis.