Smuk lagkage til alle, der elsker lakrids, jordbær og citron. (©DR)

Rødgrødlagkage med mariehøns

Saltlakrids, citron og stærke farver pifter den gamle klassiker op.

Tilberedningstid: 4 timer Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

Mandelbund

  • 300 g mandler
  • 2 dl æggehvide
  • 225 g rørsukker
  • 3 spsk. mel

Flydende saltlakrids

  • 1 dåse kondenseret mælk
  • 40 g brun farin
  • 80 g smør
  • 2 spsk. lakridspulver
  • 1 tsk. salt

Citronbunde

  • 100 g mel
  • 100 g sukker
  • 2 dl æggehvider
  • 1 dl æggeblommer
  • 50 g smør
  • 2 stk. citroner

Jordbærrabarbergrød

  • 125 g rabarber
  • 1,5 dl vand
  • 0,5 stang vanilje
  • 250 g jordbær
  • 75 g rørsukker
  • 1 stk. citron (saft og skal)
  • 2 tsk. melantin

Glaze

  • 280 g hvid chokolade
  • 200 g sødmælk
  • 5 blade husblas
  • 250 g miroir gelé
  • 240 g sukker
  • 1 smule rød pulverfarve

Smørcreme

  • 150 g smør
  • 150 g palmin
  • 600 g flormelis
  • 4 spsk. sødmælk

Mascarpone/flødeskumsmousse

  • 6 blade husblas
  • 300 g mascarpone
  • 60 g past. æggeblommer
  • 120 g flormelis
  • 1 stang vanilje
  • 600 g flødeskum
  • 0,5 dl citronsaft

Chokolade

  • 500 g hvid chokolade
  • 1 smule rød, grøn og sort pulverfarve
  • 10 g kakaosmør

Isomalt

  • 100 g isomalt

Sponge

  • 20 g mandelmel
  • 100 g æggehvide
  • 30 g sukker
  • 20 g lakridspulver

Fremgangsmåde

Lav mandelbund

  1. Nødderne ristes på panden og blendes bagefter. 
  2. Pisk æggehviderne sammen med sukkeret. 
  3. Der tilsættes nu de stiftpiskede æggehvider i nøddeblandingen sammen med melet. 
  4. Halvdeles af massen fordelen i en firkantet form på 20 gange 40 cm og bages i 18 minutter ved 200 grader varmluft. 

Flydende saltlakrids

  1. Kom alle ingredienserne op i en gryde og kog det op. 
  2. Rør hele tiden i massen (HELE TIDEN, ellers brænder den på). 
  3.  Når den får en gylden farve og tykner, tager du den af blusset. 
  4. Tag nu din første bund ud og hæld lakridsen udover og kom det sidste af din nøddebund ovenpå karamellen og bag yderligere i 20 minutter. 

Lav citronbunde

  1. Smelt smørret og afkøl. 
  2. Pisk dine æggehvider stive og derefter pisk æggeblommer sammen med sukkeret luftigt. 
  3. Tilsæt citronskallen. 
  4. Sigt melet og den afkølede smør ned i æggeblommemasse og vend forsigtigt. 
  5. Vend derefter halvdelen af dine æggehvider i æggeblommemassen, og derefter den sidste halvdel. 
  6. Dejen fordeles på en bradebande med bagepapir og bages ved 200 grader varmluft i cirka 15 minutter. 
  7. Lad den afkøle og stik to bunde ud. 

Lav jordbær/rabarbergrød

  1. Skær bladende af rabarberne, skyl dem, og skær stænglerne i små stykker på ca. 1 cm. 
  2. Kog rabarberne med vand og en flækket vaniljestang i ca. 5 min 
  3. Skyl og nip jordbærrene, kom dem ned til rabarberne. Kog yderligere 5 min. 
  4. Kom sukker, citronsaft og citronskal i. 
  5. Tilsæt melantin sammen med en smule sukker og kog op i 2 minutter og sæt på køl. 

Mascarpone/flødeskumsmousse

  1. Sæt husblas i vand. Lun marscarponen over et vandbad, mens du rører i den. 
  2. Pisk æggeblommer, flormelis og vaniljekorn hvidt og luftigt. 
  3. Kog ½ dl citron med den tomme vaniljestang til der kun er ¼ del tilbage af citronsaften tilbage. Vrid husblassen for vand og smelt det deri. 
  4. Pisk fløden til en let flødeskum. 
  5. Sigt husblasvandet ned i æggemassen og bland det sammen. 
  6. Tilsæt citronskal. 
  7. Rør mascarponen i og vend til sidst det luftige flødeskum. 

Lav smørcreme

  1. Pisk smør og palmin luftigt, minimum 10 minutter og tilsæt derefter flormelis og mælk og pisk indtil den har den rette konsistens. 
  2. Stil ved stuetemperatur til du skal bruge den. 

Lav glaze

  1. Varm mælken op med sukkeret. 
  2. Husblas smeltes i og hældes over i chokoladen. 
  3. Hældes over i en høj beholder. 
  4. Tilsæt farve og blend med stavblender, og til sidst tilsættes geléen og der blendes. 
  5. Afkøles til ca. 30 grader og hældes over kagen, som skal være helt kold. 

Lav chokolade

  1. Temperer din hvide chokolade og del den op i to skåle og farv den ene i grøn og den anden i rød. Varm din kakaosmør op, tilsæt sort farve og rør det ud. 
  2. Ta' en pensel og lave mariehøns- "tegn" i den runde silikoneform. 
  3. Lad det kort tørre. 
  4. Pensel nu formen med den hvide chokolade, der er farvet rød. 
  5. Sæt nu på frys. 
  6. Hæld nu den grønne farve ud på et stykke kageplast. Sæt på frys. 
  7. Tag dine mariehøns forsigtigt ud af fryseren. Så er dine søde mariehøns klar. 
  8. Tag nu dit grønne blad ud af fryseren. Tag nu den største runde udstikker i et udstykkesæt, varm den ved at sætte den kort på kogepladen og udstik et blad. 

Lav isomalt

  1. Smelt din isomalt, lad den køle en smule og lav små dråber på et stykke bagepapir 

Lav sponge

  1. Kom alle ingredienserne i en skål og bland dem med en stavblender. Hæld dem på din sifonflaske og kom to patroner i. 
  2. Tag dine kopper og lav fire huller i bunden. 
  3. Fyld dem halvt op med massen fra din sifon og kom dem i mikroovnen i 40 sekunder. Hvis de falder sammen, skal de have mere. Vend bund i vejret og lad dem køle i 2-3 minutter inden du tager dem ud. Og tadaaa, har du det smukkeste mose til din pynt. 

Samling af kagen

  1. Nu skal kagen samles. Tag først din mandelbund med lakrids og kom i din kagering. Husk kageplast. 
  2. Kom herefter et lag jordbær-rabarbergrød og derefter din mascarpone-flødeskums-mousse. 
  3. Herefter en citronbund, samme proces igen, et lag jordbær-rabarbergrød og mascarpone-flødeskums-mousse og afslut med en citron bund. 
  4. Sæt herefter kagen på køl. 
  5. Smør nu din kage op med din smørcreme. Husk at det skal være meget skarpt opsmurt, da alt kan ses igennem din glace. Sæt kagen på køl, og lav din glace. Hæld denne over som beskrevet under 'glace'. Når det er hældt over kagen, pynter du kagen med dit rabarberblad, mariehønen og de spiselige svampe.