Stegte nye gulerødder med lime og mynte er fantastiske oven på en romflamberet svinekotelet. (©DR)

Romflamberet svinekotelet med stegte gulerødder

Giv dig i kast med denne lækre ret, som både er blæret og har en fantastisk koncentreret smag. Her får du Adam Aamanns opskrift på romflamberede svinekoteletter med stegte nye gulerødder med lime og mynte til. De tilberedte gulerødder har en lækker friskhed, som går godt i spænd med den mere sødmefulde flambering af koteletten. Og så husk lige at slukke emhætten, inden du giver dig i kast med flamberingen. Velbekomme.

Tilberedningstid: 1 time, 15 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Stegte gulerødder med lime og mynte

  • 1 bundt nye gulerødder med top
  • 2 spsk. olivenolie
  • 20 g smør
  • 1 stk. lime (limesaft og limeskal)
  • 5 stængler grøn marokkansk mynte
  • En smule halvsalt
  • Friskkværnet peber

Romflamberede svinekoteletter

  • 4 stk. svinekoteletter med skaft (á 200 g)
  • 40 g smør
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 knold á 5 cm. ingefær
  • Limesaft fra 1 stk. lime
  • 2 fed hvidløg
  • 8 store stilke citrontimian
  • 1,5 spsk. akaciehonning
  • 1 dl rom
  • En smule havsalt
  • Friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Romflamberede svinekoteletter

  1. Riv ingefæren fint og rør det sammen med limesaft og honning.
  2. Kom salt på koteletterne og lad dem trække, imens du varmer en stor pande op – meget gerne en god tung støbejernspande eller grillpande. Det er vigtigt, at alle koteletterne kan være der på samme tid.
  3. Når panden er varm, smeltes smøren og olien, og koteletterne brunes godt af på hver side.
  4. Vend dem et par gange og steg dem i alt ca. 4-5 minutter på hver side, til koteletterne er rosa indeni. Krydder dem herefter med friskkværnet peber.
  5. Skru lidt ned for blusset og tilsæt nu limeblandingen og hvidløg til panden og vend koteletterne rundt heri. Kog det hele ind i et par minutter til stegeskyen ligger som en sirup omkring koteletterne. Skræl bladene af citrontimian-stilkene og kom dem udover det hele.
  6. Sluk for blusset og emhætten (VIGTIGT!) og kom rommen på panden. Vær forsigtig og antænd rommen ude ved pandens kant. Du skal ikke sætte ild til selve væsken, men til spiritusdampene ude i kanten. Der kommer et ordentligt ”svuuusj” af en flamme, der brænder 10-20 sekunder.
  7. Lad den brænde af og kom koteletterne på hver sin tallerken. Hæld den skønne sursøde sirup/sky henover dem, og smag evt. til med mere lime for at få noget friskhed til retten.


Stegte nye gulerødder med lime og mynte

  1. Rør limeskal og limesaft sammen. 
  2. Pluk myntebladene af stænglerne og sæt dem til side. 
  3. Skær toppen af gulerødderne, men lad ca. 3 cm af stænglerne sidde tilbage. 
  4. Skrub dem godt rene og tør dem i et viskestykke. Halvér dem evt., hvis de er meget store. 
  5. Varm en stor pande godt op og smelt smør og olie. Kom gulerødderne på, når smørret er bruset af og steg dem, til de har fået godt med stegefarve og er møre, når du stikker i dem med en kniv. 
  6. Krydr med salt og peber undervejs. 
  7. Hæld blandingen af limeskal og limesalt på panden og kog det hele hurtigt sammen. Vend derefter mynten rundt i gulerødderne og server dem straks derefter ovenpå den flamberede kotelet. Dryp stegesky henover.