Romtopf laves af sommerens friske bær og nydes gere som dessert til jul. (©DR)

Romtopf

Camilla Plums opskrift på romtopf er et samlesæt af sommerens og efterårets bær og frugter, konserveret rå i rom og sukker. Den modner i løbet af efteråret, og kan spises når alt i krukken er lækkert gennemtrukket med romlagen. Det er en skøn dessert, og kan spises som den er i glas med is, flødeskum, og måske en lille kage til. Romlagen spises sammen med frugten eller drikkes som likør. Vær opmærksom på, at det kan tage flere måneder at få romtopfen færdig.

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 10 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

  • 5 kg blandede bær og frugt
  • 3,5 kg sukker
  • 1,4 l rom

Fremgangsmåde

  1. Kom bær og frugt i romtopfen, efterhånden som de modner. 
  2. Bærrene skal først røres med ca. ¾ af deres vægt i sukker, indtil sukkeret er nogenlunde opløst, hvorefter de kommes i krukken til de øvrige bær. Rør det sammen, så sukkeret ikke lægger sig på bunden og hæld rom på, til det står et par cm over frugten.
  3. Romtopfen er færdig, når alt i krukken er lækkert gennemtrukket af romlagen. 

TIP: Bærerne og frugten skal være modnet inden det kommer i krukken - du kan sagtens tilføje mere frugt og bær i løbet af ventetiden, men husk også at tilføje mere sukker samt mere rom. Brug gerne jordbær, hindbær, solbær, taybær, ribs, søde og/eller sure kirsebær, modne stikkelsbær, abrikoser, ferskner, blommer og mirabeller. Bærrene skal være hele, og perfekte. Kirsebær, abrikoser og mirabeller tilsættes med sten, stenene giver en fantastisk mandelsmag til romtopfen. Ferskner og store blommer skal halveres.