Rugbrødslagkage med solbærmousse, pyntet med flødeskum og rugbrødsbunde (©DR)

Rugbrødslagkage med solbær

Lav en rigbrødslagkage, med dejlige creme, som har smag af både vanilje og solbær. Katja laver denne fantastiske smagsoplevelse i Den Store Bagedyst.

Tilberedningstid: 4 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

Rugbrødsbunde

  • 334 g sukker
  • 8 stk. æggehvider
  • 8 stk. æggeblommer
  • 134 g revet rugbrød
  • 134 g finthakkede hasselnøddekerner
  • 1,3 tsk. bagepulver

Solbærmousse

  • 275 g solbær
  • 125 g sukker
  • 1 stk. vaniljestang
    (kornene herfra)
  • 1,25 dl creme fraiche 38%
  • 3 blade husblas
  • 2,5 dl fløde

Hvid chokolademousse

  • 88 g sødmælk
  • 23 g sukker
  • 0,5 stang vanilje
  • 2,3 blade husblas
  • 112 g creme fraiche
  • 231 g hvid chokolade
  • 519 g fløde
  • 34 g pasteuriserede æggeblommer

Pynt

  • 7 dl fløde
  • 1 pakke solbær

Fremgangsmåde

Lav rugbrødsbunde: 

  1. Æggehviderne piskes stive. Tilsæt sukkeret lidt af gangen og pisk det hele til en stiv masse. Pisk blommerne let sammen og tilføj dem i æggehviderne. Bland rugbrød, nødder og bagepulver. Vend det forsigtig i dejen! Fordel dejen i 24 cm velsmurte forme. 250 g pr bund, der er til 4 bunde. 
  2. Bag bundene ca. 10 minutter ved 225 grader, midt i ovnen. Lad bundene afkøle på en bagerist.

Lav solbærmousse: 

  1. Solbær, sukker, korn af 1 vaniljestang + stang koges i ca. 10 min. Blend det lidt, dog stadig sådan at der er lidt bid i bærerne. Tilsæt de udblødte husblas. Tilsæt cremefraiche og derpå den piskede fløde, først lidt, og derpå resten. Stil i køleskabet.

Lav hvid chokolademousse: 

  1. Mælk, sukker, korn af vaniljestang samt stangen koges op. Tag af varmen og tilsæt derpå den udblødte husblas. Tilsæt chokoladen og lad det smelte sammen. Tilsæt æggeblommerne og derpå cremefraiche. Til sidst vendes en del af den piskede fløde i og derpå hæld denne masse over i den resterende fløde. Stil koldt.

Saml lagkagen: 

  1. Start med at skære bisquitbundene ud. Læg bundende langs kanten af denne form. Dernæst læg én bund i bunden. Put solbærmousse på og læg en bund ovenpå. På denne bund smøres nu den hvide chokolademousse på og afslut dernæst med en bund. Tag først kagen ud af formen, når du fornemmer at cremerne er stivnet. Pynt med flødeskum og solbær. 
  2. En af rugbrødsbundene bruges til pynt. Skær skiverne med et hak i toppen. Rugbrødsskiverne steges på en pande i rigeligt smør indtil de bliver hårde, dog ikke brændte. Når de er afkølet sprayes de med spiselig guldspray og anrettes på kagens sider.