Modsat de fleste andre rugbrød er det bagt på ren rug, altså helt uden hvedemel. Det giver en dyb, dyb smag af rug og en stor saftighed. (©DR)

Sådan laver du rugbrød

Denn opskrift på rugbrød giver dig 3 stk. Det tager lidt tid at tilberede men smagen af hjemmebagt rugbrød er værd at vente på. Vær opmærksom på, at denne opskrift bliver lavet over 2 dage

Tilberedningstid: 5 timer Antal portioner: 6 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 1,6 l koldt vand
  • 500 g knækkede rugkerner
  • 250 g solsikkekerner
  • 250 g hørfrø
  • 15 g gær
  • 800 g rugmel
  • 50 g havsalt
  • 5 g maltmel
    (kan udelades)

Fremgangsmåde

Dag 1

  1. Bland 1 liter koldt vand sammen med rugkerner, solsikkekerner og hørfrø i en skål, dæk den med et klæde eller et låg, og lad iblødsætningen stå ved stuetemperatur i 24 timer.
  2. Lav endnu en iblødsætning i en anden skål: Hæld 6 dl koldt vand i skålen, og opløs gæren heri.
  3. Bland rugmelet i væsken, og dæk dejen med et klæde eller låg. Lad også denne skål stå ved stuetemperatur i 24 timer.
  4. De to iblødsætninger må ikke blandes sammen før næste dag - ellers bliver dejen for sur. Og hvis der kommer for mange eddikesyrebakterier, vil det blive svært at gennembage brødet. 

Dag 2

  1. Bland de 2 iblødsætninger sammen, tilsæt salt og evt. 5 g brændt malt (malten gør rugbrødet mørkt), og ælt det hele godt sammen - regn med at ælte i ca. 10 min.
  2. Fordel dejen i 3 forme a 2 liter, som forinden er smurt godt med solsikkeolie, og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 2-3 timer, eller til den når kanten af formene.
  3. Bag rugbrødene ved 180° i ca. 1 time og 20 min., vend så de varme brød ud af formene, og afkøl dem på en bagerist. 

OBS: Brødet holder sig 8-10 dage pakket i en pose. Stil det endelig ikke i køleskabet, hvor det vil tørre ud.