Prøv Adam Aamanns anderledes og smagfulde salat med confiterede kråser. (©DR)

Salat med confiterede kråser og kirsebær

I et afsnit af 'Madmagasinet' viser Adam Aamann, hvordan du kan lave spændende mad af indmad. Her får du opskriften på en lækker og anderledes salat med confiterede kråser og kirsebær.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Confitering af kråser

  • 500 g kyllingekråser (klargjorte og rensede)
  • 6 stilke timian
  • 6 stilke rosmarin
  • 5 fed hvidløg
  • En smule havsalt
  • Friskkværnet peber
  • Fedtet fra kråserne

Vinaigrette

  • 3-4 spsk. kirsebæreddike eller sherryeddike
  • 1 stk. skalotteløg
  • 6 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. honning
  • 1 fed hvidløg
  • En smule havsalt
  • Friskkværnet peber

Salat

  • 250 g kirsebær
  • 1 bundt kørvel
  • 6-8 håndfulde blandet salat (f.eks. feldsalat, frisse, rødbedeblade, hjertesalat, rucola o.lign.)
  • 4 skiver godt hvedebrød eller flute (gerne ristet eller grillet)
  • En smule havsalt
  • Friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  1. De rensede kråser er som regel omgivet af et godt fedtlag. Træk dette af alle kråserne og kom fedtet i en kasserolle. Kog det langsomt op, til alt fedtet er smeltet, og der kun ligger de små fedtegrever i toppen. Det tager ca. 25-30 minutter ved lav varme. Lad det stå, mens du gør kråserne klar.
  2. Krydr kråserne med salt og peber – en anelse mere end hvis du skulle stege dem.  
  3. Træk bladene af timian- og rosmarinstilkene og knus hvidløget. Vend det sammen med kråserne og lad det stå i mindst to timer og gerne natten over i køleskabet.  
  4. Kog kråserne i det afsmeltede kråsefedt. Hvis der ikke er nok fedt til at dække kråserne, så kan du tilsætte smør for resten eller evt. olivenolie. 
  5. Det er vigtigt, at de kun simrekoger – det vil sige små sporadiske bobler. Kråserne kan udtørre, hvis de koger for kraftigt. 
  6. Det tager ca. 1,5-2 timer. Smag tilsidst om de er helt møre. 
  7. Kråserne kan nu hældes på sylteglas og opbevares på køl under fedtlaget i et par uger, så længe at fedtlaget er intakt. Du kan altså forberede kråserne i rigtig god tid og evt. fordele dem på flere glas, så man har et par portioner og ikke behøver at bruge det hele på én gang. 


Til salaten

  1. Udsten kirsebærrene og pluk kørvelen fint. 
  2. Skyl og afdryp salaten og pluk den i passende stykker.  
  3. Bland forskellige salatblade - flere farver og smag og noget, der giver fylde.
  4. Hak skalotteløgene og rør alle de øvrige ingredienser til vinaigretten sammen. Smag til med salt, peber og evt. lidt mere eddike eller olie. 
  5. Rist de confiterede kråser på en varm pande i lidt af det fedt, de har ligget i, til de er gyldne og har fået stegeflade.  
  6. Vær forsigtig for kråserne kan godt hoppe og sprøjte en del under stegningen. Tag kråserne af panden. 
  7. Steg herefter kirsebærrene helt kort på den samme pande ved moderat varme og krydr med salt og peber og en spsk. af vinaigretten. Tag dem hurtigt af varmen. 
  8. Vend salat og kørvel med vinaigretten, ikke nødvendigvis det hele. Husk at smage til løbende. 
  9. Anret salaten på tallerken med de lune kirsebær og kråser fordelt i og omkring salaten. Server resten af vinaigretten ved siden af i en skål og spis de grillede brødskiver til.