Elegant og frisk lagkage med frugt og lækre bær udenpå. (©DR)

Solgul lagkage med frugt og bær

En lagkage med masser af frugt og bær, hvor chokoladeganache og macarons giver fyldighed på toppen.

Tilberedningstid: 4 timer Antal portioner: 12 pers.

Ingredienser

Lagkagebunde

  • 6 stk. æg
  • 190 g sukker
  • 190 g mel
  • 0,5 stang vanilje
  • 1 tsk. bagepulver
  • 50 g smør
  • 2 stk. citroner (saft og skal)

Kagesider

  • 3 stk. æg
  • 130 g sukker
  • 60 g mel
  • 60 g kartoffelmel
  • 0,25 stang vanilje
  • 0,5 tsk. bagepulver
  • 1 stk. økologisk citron (saft og skal)

Nøddebund

  • 75 g æggehvide
  • 100 g sukker
  • 120 g hasselnøddekerner
  • 1,5 spsk. mandelmel
  • 1,5 tsk. hvedemel
  • 1 knivspids salt

Mørk chokoladeganache med appelsin

  • 2 blade husblas
  • 5 dl piskefløde
  • 250 g mørk chokolade
  • 2 stk. appelsiner

Passionsfrugtmousse

  • 9 stk. passionsfrugter
  • 1 stk. appelsin
  • 1 stk. citron
  • 4 dl fløde
  • 5 blade husblas
  • 2 spsk. flormelis
  • 0,5 stang vanilje

Bærmarmelade

  • 75 g hindbær
  • 75 g brombær
  • 75 g jordbær
  • 75 g blåbær
  • 1 dl vand
  • 4 spsk. sukker
  • 5 g melatin
  • 1 spsk. sukker
  • 1 stk. økologisk citron (saft og skal)
  • 0,5 stang vanilje

Smørcreme

  • 500 g smør
  • 750 g flormelis
  • 5 spsk. citronsaft

Glaze

  • 225 g fløde
  • 1,25 dl vand
  • 0,5 dl citronsaft
  • 3 stk. passionsfrugt
  • 200 g sukker
  • 250 g hvid chokolade
  • 5,5 blade husblas
  • 1 smule gul og rød farve

Macarons

  • 90 g mandelmel
  • 150 g flormelis
  • 80 g æggehvide
  • 40 g sukker
  • 1 smule rød farve

Marengstoppe

  • 75 g æggehvider
  • 150 g sukker

Pynt

  • 3 bakke friske bær
    (blåbær, jordbær, hindbær mm.)
  • 2 stk. skovsyrer
  • 1 håndfuld frisk frugt

Fremgangsmåde

Lav lagkagebunde

  1. Vaniljekornene skrabes ud af den halve vaniljestang og blandes med lidt af sukkeret. 
  2. Æg, vaniljesukker og sukker røres lyst og luftigt - cirka 6-7 minutter. 
  3. Resten af ingredienserne blandes i, og halvdelen af dejen fordeles i en springform. 
  4. Bages i ovnen ved 180 grader i ca. 30 minutter. 
  5. Skænk bunden med citronsaft og lad saften suge sig ned i bunden. 
  6. Lad bunden køle under fugtigt klæde. 
  7. Flæk bunden i springformen. 
  8. Der skal i alt være 2 bunde - en til bunden og en til toppen 

Lav kagesider

  1. Vaniljekornene skrabes ud af den halve vaniljestang og blandes med lidt af sukkeret. 
  2. Æg, vaniljesukker og sukker røres lyst og luftigt - cirka 6-7 minutter. 
  3. Resten af ingredienserne blandes i, og dejen fordeles på en bageplade med bagepapir. 
  4. Bages i ovnen ved 225 grader i ca. 6-8 minutter 
  5. Skænk bunden med citronsaft og lad saften suge sig ned i bunden. 
  6. Lad bunden køle under et fugtigt klæde. 

Nøddebund

  1. Hasselnødderne ristes på pande eller i ovn til de bliver gyldne. 
  2. Halvdelen af hasselnødderne hakkes groft og resten blendes næsten til mel. 
  3. Æggehvider piskes stive, sukker tilføres lidt efter lidt og piskes til en marengs. 
  4. Mel, mandelmel, salt og blendede hasselnødder vendes i marengsen og de grofthakkede vendes derefter også i. 
  5. Sprøjtes ud i to firkanter der passer med størrelsen på formen og de øvrige kagebunde. 
  6. Bages ved 190 grader i ca. 22 minutter. 

Lav mørk chokoladeganache med appelsin

  1. Udblød husblas i rigeligt vand. 
  2. Kog fløden op til før kogepunktet. 
  3. Hak chokoladen. 
  4. Riv skallen fra appelsin. 
  5. Kom den varme fløde over chokoladen og smelt den. 
  6. Smelt husblassen i den lune chokolademasse. 
  7. Kom appelsinskal ved. 
  8. Stilles på køl til den er stivnet. 
  9. Når den er stivnet, tages den ud af køleskabet. 
  10. Ganachen gives en kort tur med elpisker til luftig, men stadig fast konsistens. 
  11. Pas på ikke at overpiske - så skiller den. 
  12. Fordeles i midten af kagen. 
  13. Resten gemmes til fyld i macarons 

Lav passionsfrugtmousse

  1. Skrab vaniljestangen for korn og bland med flormelis. 
  2. Udblød husblas i rigeligt koldt vand. 
  3. Riv citrusfrugterne og pres dem for saft. 
  4. Kom citrussaft over i en gryde og kog op. 
  5. Passionsfrugternes kød tages ud af skallen og tilsætte den varme saft. 
  6. Rør så meget kød og saft ud som muligt. 
  7. Si væsken over i en skål, så kernerne ikke kommer med. 
  8. Tilsæt citrusskal og den opvredne husblas og lad husblassen smelte. 
  9. Smages til med mere citrussaft og evt. sukker. 
  10. Fløden piskes let stiv. 
  11. Fløde og kølet saft vendes sammen og bruges til fyld i kagen. 

Lav bærmarmelade

  1. Kornene skrabes ud af vaniljestangen og blandes med lidt af sukkeret. 
  2. Bær, sukker og vand kommes i gryden og kages op. 
  3. Blendes til ensartet. 
  4. Smages til med citronsaft, skal og evt. mere sukker. 
  5. Melatin og sukker blandes og kommes i marmeladen som koges igennem et par minutter. 
  6. Stilles derefter til køling. 

Lav smørcreme

  1. Smør, flormelis og citronsaft piskes sammen til blød og ensartet. 
  2. Smøres ud på kagen i flot og jævnt lag når kagen er afkølet. 
  3. Dette gøres før kagen glazes. 
  4. Ikke alt smørcreme skal bruges - resten kan gemmes i køleskabet og kan bruges til en anden kage en anden gang. 

Glaze

  1. Udblød husblas i rigeligt koldt vand. 
  2. Kog vand og sukker op til en sirup og kog ind. 
  3. Tag frugtkødet ud af passionsfrugten og varm det kort op i en gryde, så saften skiller sig fra kernerne. 
  4. Si saften fra. 
  5. Tilsæt fløde, passionssaft, citronsaft og chokolade og rør det sammen til det er ensartet. 
  6. Tilsæt opvredet husblas og lad det smelte med i glazen. 
  7. Tilsæt farve i passende mængde. 
  8. Køl ned til omkring 26 grader før kagen overtrækkes med glazen. 
  9. Si evt. gennem en finmasket si for at elimere de små luftbobler. 

Lav macarons

  1. Pisk sukker og æggehvider sammen til en lækker marengs. 
  2. Bland de øvrige ingredienser og vend det til sidst sammen med marengsen. 
  3. Bruges pastafarve kommes det i marengsen når den piskes. 
  4. Slå lidt af luften ud af massen med dejskraberen. 
  5. Kom i sprøjtepose med rund tylle og sprøjt runde cirkler på bagepapir. 
  6. Lad toppene tørre i mindst 20 minutter. 
  7. Bages i ca. 10-12 minutter ved 160 grader. 
  8. Fyldes med lidt af den overskydende chokoladeganache 

Lav marengstoppe

  1. Æggehviderne piskes stive og sukker tilsættes lidt efter lidt, mens der fortsat piskes. 
  2. Der piskes til marengsmassen er godt stiv, blank og sej. 
  3. Det tager tid og pisk gerne i 7-9 minutter. 
  4. Sprøjtes ud til små toppe og bages i ovnen ved 110 grader i ca. 50 minutter. 

Opbygning

  1. Den luftige bund deles, skænkes med citronsaft og smøres med bærsylten. 
  2. Kommes i form med kageplast. 
  3. Siderne fores med et tyndt lag kagebund, så der er kagebunde hele vejen rundt. 
  4. Oven på den første bund kommes et lag af passionsfrugtmousse. 
  5. Derefter nøddebund. 
  6. Så chokoladeganache. 
  7. Så nøddebund igen. 
  8. Passionsfrugtmousse 
  9. Og til sidst kommes den sidste luftige bund på, hvor siden der rammer moussen er blevet smurt med et lag bærsylt. 
  10. Stilles på køl. 
  11. Tages ud af køl og smøres med smørcreme. 
  12. Stilles på køl. 
  13. Smøres helt op til skarpe og rene linjer og jævne flader. 
  14. Stilles på køl. 
  15. Overtrækkes med glaze. 
  16. Pyntes og serveres. 
  17. Toppen pyntes med bær, frugt, macarons og marengs. 
  18. Siderne pyntes med bærrene i flot mønster.