Smukt spandauer med vaniljecreme, som vil vække lykke på ethvert morgenbord. (©DR)

Sommer spandauere

En let og sommerlig spandauer med vanilje, bær og marengs.

Tilberedningstid: 2 timer, 15 min. Antal portioner: 5 pers.

Kok og program

Ingredienser

Grunddej

  • 20 g gær
  • 1,3 dl vand
  • 350 g mel
  • 0,5 tsk. salt
  • 1 dl sammenpisket æg
  • 1 smule æggeblomme og mælk
    (til pensling)
  • 1 håndfuld mandler
  • 225 g smør
    (til udrulning)

Vaniljekagecreme

  • 1 dl æg
  • 3 dl fløde
  • 100 g sukker
  • 0,5 stang vanilje
  • 1,5 spsk. maizena

Marengspinde/toppe

  • 100 g æggehvider
  • 300 g sukker
  • 1 smule frysetørret hindbær

Desuden

  • 2 bakke friske bær
  • 1 smule spiselige blomster
  • 1 smule pistacienødder
  • 75 g mørk chokolade

Fremgangsmåde

Lav grunddej

  1. Opløs gæren i vandet.
  2. Tilsæt sukker, salt, mel og æg og rør hurtigt sammen til ensartet masse.
  3. Dejen sættes i køleskabet i 20 minutter.
  4. Smørret bankes fladt mellem 2 stykker bagepapir.
  5. Dejen rulles ud til et kvadrat og smørret lægges på diagonalt.
  6. Kanterne foldes ind over smørret, så alt smør er beklædt med dej.
  7. Dejen rulles ud til et rektangel, ca. 20x45 cm.
  8. Dejen foldes så tre gange ind mod midten, så der nu er 3 lag.
  9. Stilles på køl i 15 min.
  10. Dejen rulles igen ud til et rektangel og foldes ind tre gange - nu er der så 3x3 lag.
  11. Sættes på køl i 15 min.
  12. Dejen rulles nu ud for tredje gang og foldes 3 gange ind mod midten 3x3x3, så der nu er 27 lag.
  13. Stilles på køl i 15 min.
  14. Dejen rulles ud og der skæres 8 firkanter af 10x10 cm.
  15. I midten på hver firkant kommes en lille klat remonce og hjørnerne foldes let ind på midten og trykkes let ned i remoncen.
  16. Spandauerne skal nu hæve i 30 i minutter, før de bages ved 180 grader i ca. 20 minutter.
  17. Før de kommes i ovnen kommes en klat kagecreme i midten, og kanten pensles med æg og drysses med hakkede mandler eller hasselnødder.

Lav vaniljekagecreme

  1. Vaniljekornene skrabes ud af vaniljestangen og blandes med lidt af sukkeret.
  2. Fløde og den tomme stang sættes i kog i en gryde.
  3. Æg, sukker og vaniljesukker piskes hvidt og luftigt.
  4. Der tilsættes Maizena uden at piske det ind i massen.
  5. Hæld den brandvarme fløde op til æggeblandingen og pisk.
  6. Hæld massen tilbage i gryden og varm om under omrøring så det ikke brænder på.
  7. Sættes på køl.
  8. Bruges til at fylde i spandauerne.

Marengstoppe og -pinde

  1. Æggehvider piskes luftige og stive.
  2. Sukker kommes ved lidt efter lidt.
  3. Piskes til en stiv og sej marengs.
  4. Sprøjtes ud til forskellige størrelse toppe og lange pinde på et bageplade med bagepapir.
  5. Drysses med hindbærstøv (blendede frysetørret hindbær)
  6. Bages ved 100 grader i ca. 1 time til de er tørre og sprøde.
  7. Bruges til pynt på kagen.

Samling

  1. Oven på midten af spandaueren anrettes de friske bær.
  2. Pyntes med hakket pistacienødder, marengs og friske blomster.
  3. Chokoladen smeltes og sprøjtes på kanten af spandaueren