Med denne opskrift af Adam Aamann bliver det ikke sidste gang, du spiser stegt lever til aftensmad. Mmh. (©DR)

Stegt lever med æbler, løg og balsamico

De fleste af os har et forhold til stegt lever – uanset om vi egentlig har smagt det eller ej. Desværre har det fået et blakket ry som en ret, som kun bør serveres, når nogen skal straffes… Og det er ærgerligt, for lever har en fantastisk aromatisk smag og masser af tekstur, når bare det bliver lavet rigtigt. Denne simple opskrift er et godt bud på en måde at bringe leveren tilbage som en vaskeægte vinderret. Velbekomme.

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 4 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

  • 800 g kalvelever
  • 4 stk. skalotteløg
  • 4 stk. syrlige æbler
  • 1 dl balsamico (en tyk og langtidslagret udgave for det bedste resultat)
  • 1 spsk. honning
  • 3 store rosmarinstilke
  • 100 g smør
  • 3 spsk. olivenolie
  • En smule havsalt
  • Friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  1. Puds kalveleveren lidt af om nødvendigt afhængigt af hvor 'reelt' et stykke, du har købt. 
  2. Skær kalveleveren i skiver af ca. 2-2,5 cm tykkelse. De skal veje 170-200 gram pr. stk. 
  3. Skær løgene i fine ringe eller skiver.
  4. Skær hvert æble i seks både og fjern kernehuset.
  5. Træk bladene af rosmarinstilkene og hak dem fint.
  6. Varm en stor pande godt op, til den er rygende varm. 
  7. Kom olivenolie og 20 g smør på panden efterfulgt af de fire skiver kalvelever. 
  8. Krydr dem med salt og peber. 
  9. Steg leverstykkerne af ved god varme til de har fået en flot mørkebrun stegeflade. Cirka 4 minutter på hver side, hvis du vil have dem rosa. 
  10. Tag dem af og lad dem hvile på en varm tallerken, imens du bruner løgene i halvdelen af smørret, der er tilbage. 
  11. Når løgene er næsten færdige, skraber du dem sammen på panden og steger æblerne ved siden af.  
  12. Når æblerne har fået stegefarve, kommes rosmarin, balsamico og honning på. Kog det kort igennem til en sirup og smag til med salt og peber. Fordel æbler, løg og stegesirup ud over den stegte kalvelever og server straks.