Surdej lavet uden gær (©DR)

Surdej uden gær

Brug Camilla Plums opskrift på en dejlig surdej uden gær, og lav efterfølgende det franske bondenbrød, som er et dejligt brød. Vær opmærksom på at surdejen skal hæve i 5 dage.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 5 pers.

Kok og program

Ingredienser

Hvedesurdej

  • 200 g friskmalet grahamsmel
  • 1 tsk. honning
  • 1 spsk. friskt surmælksprodukt
  • 2 dl vand
  • 1 tsk. salt

Fremgangsmåde

Lav dejen: 

  1. Bland i en skål, dæk med film og stil det lunt til dagen efter.

Dag 2-5

  1. Rør en smule mere grahamsmel i - 2 håndfulde, og lidt vand i dejen hver dag. Den skal være som havregrød. Den skulle gerne vise lidt mere aktivitet hver dag. 
  2. Den 5. dag skulle dejen gerne dufte umiskendeligt syrligt og dejligt, være boblende og livlig. Ellers røres en lille skefuld honning mere i, og man venter et par dage mere. 
  3. Man kan også lave en surdej udelukkende med grahamsmel og vand. Det er bare mere sikkert med honning og surmælksprodukt, som begge indeholder mælkesyrebakterier, og for honningens vedkommende forekommer der også naturligt gærstammer.

Vigtigt: Der må ikke være klor i vandet - det slår alt ihjel. Brug i stedet eventult kildevand. Hvis man er heldig, hæver det som en drøm, ellers tilsætter man en lille smule gær til den færdige dej.Hvis det skal virke, skal det være ordentligt mel, mel der har stået på hylden i årevis dur ikke. Melet til selve dejen skal være stærkt mel med et højt proteinindhold. En blanding af Ølandshvede og hvedemel og måske lidt italiensk tipo blød hvede.