Jamies lækre opskrift på en smagfuld svamperisotto som perfekt hyggemad. (©Scanpix)

Svamperisotto

Risottoen, som Jamie Oliver laver i programmet "Jamie Oliver i eget køkken", er inspireret af en rejse til Japan, hvor han så svampe blive tørstegt på en grillpande og blive virkelig friske og nøddeagtige i smagen. Perfekt til en god risotto.

Tilberedningstid: 45 min. Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 1,5 l varm kyllingefond
  • 1 håndfuld tørrede karljohansvampe
  • 1 smule olivenolie
  • 1 stk. lille løg, finthakket
  • 2 stængler bladselleri, finthakket
  • 400 g risottoris
  • 150 ml vermouth eller hvidvin
  • 1 smule havsalt
  • 1 smule stødt peber
  • 4 håndfulde svampe fx shitake, kantareller, eller østershatte
  • 1 smule friske hakkede krydderurter fx kørvel, estragon eller persille
  • 1 stk. citron, saften
  • 25 g smør
  • 2 håndfulde revet parmesan
  • 1 smule ekstra jomfruolivenolie

Fremgangsmåde

  1. Varm fonden op og lad den simre. Opblød de tørrede karljohansvampe i lidt fond et par minutter og hak dem så. Gem den væde, de har ligget i. 
  2. Varm olivenolie op i en gryde og svits løg og bladselleri ved svag varme i mindst ti minutter. Skru så op for varmen, tilsæt ris og rør rundt. Hæld vermouth eller vin i og bliv ved med at røre, indtil risene har opsuget al væden. Tilsæt de hakkede karljohansvampe, væden, de har ligget i (pas på bundfaldet), salt og en stor grydeskefuld fond. Skru ned for varmen og bliv ved med at øse fond i og røre (lad hver grydeskefuld fond koge ind, før du tilsætter den næste), indtil risene er bløde, men har bid. Det tager cirka en halv time. 
  3. Opvarm imens en grillpande og tørsteg svampene, indtil de er blevet bløde. Læg dem i en skål, tilsæt krydderurter, citronsaft og en knivspids salt og vend det med fingrene. 
  4. Tag risottoen af varmen, smag den til og rør smør og parmesan i. Den skal være cremet og våd i konsistensen, så tilsæt eventuelt mere fond. Læg låg på og lad risottoen hvile i cirka tre minutter. 
  5. Garnér risottoen med de grillede svampe, lidt friskrevet parmesan og et stænk ekstra jomfruolivenolie og servér.