En smuk dessert, der med sikkerhed vil overraske gæsterne eller familien. (©DR)

Vanilje créme brulée

Glæd dine gæster - og dig selv - med Mette Blomsterbergs fortolkning af en klassisk vanilje créme brulée. Vær opmærksom på at legeringen skal køle af i 3 timer, gerne natten over

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Legering

  • 0,5 stang polynesisk vanilje
  • 100 g sukker
  • 160 g pasteuriserede æggeblommer
  • 6,5 dl piskefløde

Karamelslør

  • 200 g isomalt
  • 10 g frysetørrede jordbær

Karamellisering

  • 100 g hvidt sukker
    (til at karamellisere med)

Herudover skal du bruge

  • 4 stk. ildfaste skåle eller smukke dybe tallerkener
  • 1 stk. termometer
  • 1 stk. bunsenbrænder

Fremgangsmåde

Legering

  1. Flæk vaniljestangen på den lange led, og skrab kornene ud med en lille kniv.
  2. Mas kornene sammen med 1 tsk. af sukkeret til kornene skilles ad.
  3. Rør vaniljekorn, sukker og æggeblommer let sammen i en skål.
  4. Varm piskefløden op til 90 grader sammen med den tomme vaniljestang og tag den straks af varmen. Tag vaniljestangen op og hæld den brandvarme piskefløde i vanilje-æggeblandingen lidt ad gangen, mens du pisker med et håndpiskeris.
  5. Den varme fløde legerer blommerne let. Kom evt. blandingen tilbage i gryden, hvis temperaturen ikke er på 80 grader (tjek med et termometer). Pisk endelig mens massen opvarmes til netop denne temperatur.
  6. Skum det øverste skum af og fordel legeringen i de 4 udvalgte skåle/tallerkener.
  7. Tænd ovnen på 110 grader. Sæt forsigtigt skålene/tallerkenerne med crème brulée i ovnen og bag dem i ca. 40-50 minutter, indtil cremen netop har sat sig og giver efter ved et let tryk. Bagetiden afhænger naturligvis af størrelsen af dine skåle/tallerkener.
  8. Tag dem ud af ovnen og lad dem køle helt af i køleskabet i minimum 3 timer - eller gerne til næste dag. 

Karamelpynt

  1. Smelt isomalten til glasklar karamel i en lille kasserolle.
  2. Gør et stort stykke bagepapir klar på et køkkenbord med god plads. Læg to gafler 'ryg mod ryg' og saml dem hårdt med en elastik.
  3. Tag gryden af varmen og vent til den smeltede isomalt ikke bobler mere. Vent 5 minutter til konsistensen er lidt "sej".
  4. Dyp gaffelsættet i karamellen og sving lynhurtigt med håndleddet, så der dannes et fint, tyndt 'slør' af karamellen. Fortsæt til al karamellen er brugt. Karamellen kan varmes op igen, hvis den størkner for hurtigt.
  5. Saml forsigtigt fem små 'bolde' af karamellen. Opbevar dem med god afstand i en tør, lufttæt beholder indtil anretningen. 

Anretning

  1. Drys de iskolde Crème Brulé´er med et ultratyndt, jævnt lag sukker. Karamellisér sukkeret hurtigt med en bunsenbrænder. Afkøl et par minutter.
  2. Pynt med en karamelbold på hver og drys med de frysetørrede jordbær igennem en sigte. Server straks.