Færdigbehandlede patienter koster kassen

358 millioner kroner. Så meget har færdigbehandlede patienter, som stadig ligger på hospitalet kostet kommunerne siden strukturreformen i 2007.

Det er ofte ældre, der må blive på hospitalet efter, de er færdigbehandlede, fordi de for eksempel venter på en plejehjemsplads. (© DR)

Færdigbehandlede patienter på sygehusene koster kommunerne kassen. Det drejer sig ofte om ældre borgere, der skal i gang med et genoptræningsforløb i kommunen, men som i stedet må vente i en hospitalsseng.

Kommunerne har nemlig ikke altid ledige pladser på plejehjem og til genoptræning, men må punge ud med 1.771 kroner til regionerne pr. døgn, når der ligger en færdigbehandlet patient i en hospitalsseng.

358 millioner ud af vinduet

Sammenlagt har kommunerne spildt 358 millioner kroner siden strukturreformen i 2007 på at have færdigbehandlede borgere i hospitalssengene.

Formand for Danske Regioner, Bent Hansen vil nu have hospitalerne og kommunerne til at tale bedre sammen.

- Disse patienter optager en seng fra en rigtig syg. Dermed ligger det ekstra pres på personalet på hospitalet, og det tager tid væk fra de akut syge, siger Bent Hansen.

Ansigt til ansigt med borgeren

I Ishøj Kommune arbejder de hårdt på at få antallet af liggedage ned.

Derfor har de ansat en koordinerende sygeplejerske, der hver dag taler med de indlagte Ishøj-borgere på hospitalet.

- Man skal se patienterne i øjnene, tale med dem og vurdere, om de skal på plejehjem eller i genoptræning. Hvis der er fremskridt med genoptræning, nytter det ikke, at man bare placerer dem på et plejehjem, siger koordinerende sygeplejerske i Ishøj Kommune, Bente Johansen, der ikke mener, at det er forsvarligt, at aftale patientens videre forløb over telefonen som man gør i eksempelvis Furesø Kommune.

Her har man i 2009 gennemsnitligt haft otte liggedage pr. færdigbehandlede patient. Det er mere end dobbelt så mange som i Ishøj Kommune.