Fakta om Kina

Kina har oplevet en rivende udvikling i løbet af få år. I dag er der for eksempel 162 millioner internetbrugere i det tidligere så lukkede land.

På få år har Kina åbnet sig meget for omverdenen. (Foto: Teh Eng Koon © AFP)

Krudt, kejsere og kommunister. I en uafbrudt kulturperiode på 4.000 år har Kina præget udviklingen i hele verden. Og den påvirkning bliver ikke mindre i de kommende år.

Der er i dag 461 millioner mobiltelefoner og 162 millioner internetbrugere i landet, som formelt har været maoistisk, siden kommunisterne udråbte Folkerepublikken i 1949.

Kina i tal
  • FN anslår, at Kina har 1,33 milliarder indbyggere. Det gør landet til verdens mest folkerige stat.
  • Arealet er 9,6 millioner km2. Det svarer omtrent til størrelsen af hele Europa.
  • 70 procent af befolkningen taler mandarin, mens resten taler forskellige dialekter.
  • Hovedstad: Beijing (12 millioner). Største by: Shanghai (18,5 millioner).

Læs flere fakta om Kina hos Udenrigsministeriet og i CIA's World Factbook.

Fra begyndelsen havde lederen af det kinesiske kommunistparti, Mao Zedong, en ledende rolle i landets styre.

Voksende markedsøkonomi

Kina er formelt set ateistisk og grundloven sikrer Kinas Kommunistiske Parti magten. Men landet har i de sidste årtier gradvist udviklet sig fra en totalitær kommunistisk stat med et centralstyret økonomisk system i retning af en mere liberal markedsøkonomi.

Overgangen fra plan- til markedsøkonomi betyder ikke blot en hastigt voksende privat sektor, men også en tiltagende social frihed for den enkelte borger.

Politisk er det kinesiske kommunistpartis (KKP) magtmonopol dog opretholdt, og egentlig opposition accepteres ikke.

Siden 1990'erne har der været eksperimenteret med såkaldte landsbyvalg på Kinas laveste administrative niveau, hvilket dog ikke reelt bryder med KKP's kontrol.

Befolkningseksplosion standset

Med over 1,3 milliarder indbyggere er Kina verdens folkerigeste land.

Siden slutningen af 1970'erne har myndighederne forsøgt at bremse befolkningstilvæksten ved hjælp af den såkaldt etbarnspolitik. Målet er, at hver familie kun må have et barn, og det har også påvirket fødselsraten væsentligt.

Men menneskeretsorganisationer anklager lokale myndigheder for både manipulation med statistikkerne og tvangssterilisering i forsøget på at leve op til målet.

Første fly til Taiwan

Kina har et anstrengt forhold til østaten Taiwan, som ligger ud for det sydøstlige Kina. Øen var en del af den kinesiske stat indtil 1949, hvor landets nationalistregering flygtede til Taiwan og dannede en selvstændig republik.

Kina betragter stadig Taiwan som en del af Kina og har truet med at erklære krig, hvis Taiwan officielt erklærer sig uafhængigt. Kina har dog tilbudt samme løsning som i Hongkong: "Et land, to systemer".

Et flertal af befolkningen i Taiwan støtter dog den nuværende situation.

Der har været tegn på tøbrud fra Kinas side i de senere år, og op til OL har landet vist den ene gestus efter den anden. 4. juli landede for første gang et fly mellem de to lande siden løsrivelsen, og Beijing har givet tilladelse til, at op til 3000 kinesiske turister tager til Taiwan hver dag.