Grønland og Færøerne kan afgøre valget

Løbet mellem Helle Thorning-Schmidt og Anders Fogh Rasmussen er så tæt, at de nordatlantiske stemmer kan afgøre valget ligesom i 1998.

I 1998 blev valget afgjort af 89 stemmer på Færøerne, der sikrede Poul Nyrup Rasmussen (S) det afgørende mandat og endnu en valgperiode. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
De nordatlantiske mandater
  • Ved valget i 2005 gik de to færøske mandater til Anfinn Kallsberg fra det borgerlige parti Folkeflokken og Høgni Hoydal fra Det Republikanske Parti, der traditionelt har støttet en socialdemokratisk regering.
  • Ved valget i 2005 gik de to grønlandske mandater til Lars Emil Johansen fra det socialdemokratiske Siumut og Kuupik Kleist fra det venstreorienterede IA.
  • Valgdeltagelsen i Grønland var 59,6 pct ved valget i 2005, mens den på Færøerne var 73 pct.

Løbet mellem Helle Thorning-Schmidt (S) og Anders Fogh Rasmussen (V) er så tæt, at de nordatlantiske stemmer kan blive afgørende, ligesom i 1998.

Dengang troede alle, at resultatet ville blive en borgerlig regering.

"Den er hjemme", lød det fra en selvsikker Uffe Ellemann-Jensen (V) dagen før valget.

Men sådan gik det ikke.

Fire mandater på spil

Valget blev afgjort af 89 stemmer på Færøerne, der sikrede Poul Nyrup Rasmussen (S) det afgørende mandat og endnu en valgperiode.

I de mange daglige meningsmålinger i denne valgkamp, er de to grønlandske og de to færøske mandater ikke talt med, men i sidste ende kan de blive afgørende.

- Løbet mellem Helle Thorning-Schmidt og Anders Fogh Rasmussen ser ud til at blive så tæt, at de nordatlantiske mandater kan blive afgørende for, hvordan den næste regering kommer til at se ud, siger DR's politiske redaktør Ask Rostrup til DR Nyheder.

Intet er givet

I Grønland gik de to mandater i 2005 til partierne Siumut og IA, som begge støttede den socialdemokratiske fløj.

Denne gang er der dog, ifølge den grønlandske avis Grønlandsposten, også den mulighed, at det ene mandat i stedet går til Demokraterne, som støtter de danske konservative.

Sker det, kan det blive det afgørende mandat, der skaber et borgerligt flertal uden om Dansk Folkeparti.

En til hver blok

På Færøerne har en meningsmåling vist, at det ene mandat sandsynligvis går til Republikanerne, som traditionelt har støttet en socialdemokratisk regering.

Det andet mandat forventes at gå til Sambandspartiet, som vil støtte en borgerlig regering.