Tema Grænsekontrol

Afviste asylansøgere ikke et problem i Danmark

I modsætning til Sverige er der ikke pres på de danske myndigheder, der skal hjemsende asylansøgere.

Ifølge Udlændingestyrelsens seneste opgørelse, der gælder til og med 30. november sidste år, søgte 18.492 personer asyl i de første 11 måneder af 2015. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Mens man i Sverige forbereder sig på en enorm opgave med at hjemsende de op mod 80.000 asylansøgere, der forventes at få afslag på deres ansøgning, er der anderledes ro på hos de danske myndigheder.

I hvert fald forventer Richard La Cour, der er chef for Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter, ikke nær samme arbejdsbyrde som hans svenske kolleger gør.

Grænsekontrol

Den danske regering har indført midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse. Det skete samme dag, som svenskerne indførte kontrol mellem Danmark og Sverige. Læs om sagen her.

Gå til tema

- Vi har indtil videre ikke kunnet registrere nogen massiv tilgang af folk i udsendelsesposition.

- Selv om der skete en pæn stigning i antallet af asylansøgere i Danmark sidste år, så har mange af dem været syrere eller eritreere, og de får med stor sandsynlighed asyl.

- Derfor lægger de mere pres på kommunerne end på os, siger han.

Ifølge Udlændingestyrelsens seneste opgørelse, der gælder til og med 30. november sidste år, søgte 18.492 personer asyl i de første 11 måneder af 2015.

Men da anerkendelsesprocenten i asylsager ligger på 86 procent, er restgruppen ganske begrænset.

Helt præcist er der ifølge den seneste opgørelse 1339 personer, der står til at blive udvist, og det er faktisk færre, end der var ved årets udgang i årene 2012-2014.

Situationen udvikler sig dog hele tiden, og den følger Rigspolitiet nøje med i.

- På det seneste har vi set en tendens til, at der kommer flere afghanere, irakere og iranere, og særligt de to sidste lande kan volde problemer.

- Men reelt er vi først klogere til efteråret, for der går måneder med at behandle asylansøgningerne, og så er der hele anke- og klageprocessen, siger Richard La Cour.

De svenske forventninger til antallet af udsendelser baserer sig på, at myndighederne registrerede 163.000 asylansøgere sidste år og på en afvisningsprocent på 45.

/ritzau/

Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube