Børn får for lidt søvn

Børn i vuggestuer og børnehaver er dårligt udhvilede, viser undersøgelse fra KL. Det skader børnenes vækst og læring, siger søvnekspert.

(Foto: Jane Lou © DR)

Børn der møder trætte i danske daginstitutioner er langt fra noget særsyn. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Yougov har lavet for Kommunernes Landsforenings blad, Momentum.

Dårligt udhvilede børn gør institutionernes arbejde sværere og kan i sidste ende skade børnenes vækst og indlæringsevne.

Hver fjerde pædagog i undersøgelsen svarer, at kun cirka halvdelen eller endnu færre af børnene er udhvilede, når de møder på en almindelig dag.

- Vi oplever, at nogle af børnene virker uoplagte, når de kommer om morgenen. Vi har indimellem børn, der her brug for at sove, nærmest lige når de kommer om morgenen. Og det gælder også de større børn på fire-fem år, siger børnehaveleder og bestyrelsesmedlem i fagforbundet BUPL Ole Nielsen til KLs blad Momentum.

Dårlig søvn kan skade

Undersøgelsen viser samtidig, at Fire ud af ti forældre erkender, at deres børn nogle dage
møder trætte i daginstitutionen.

Når børn får for lidt søvn, så kan det have skadelige konsekvenser, vurderer en søvn-ekspert.

- Når børnene er trætte, fungerer de dårligt socialt og får en let øget risiko for at blive syge, ligesom det kan være væksthæmmende og påvirke appetitten, siger overlæge og søvnspecialist ved nordens største søvnmedicinske klinik Scansleep, Jan Ovesen, til bladet.

- Samtidig bliver de dårligere til at lære, da søvnen konsoliderer nyt stof, som bliver flyttet fra arbejdshukommelsen og over i langtidshukommelsen. Og det har stor betydning for læringen, da det er her, alle oplevelserne skal lagre sig. Børn skal sove meget, fordi de skal lære meget.

Skader institutioners planlægning

Samtidig er de trætte børn med til at gøre institutionernes planlægning besværlig.

- Personalet bruger jo uvilkårligt noget energi og opmærksomhed på de pågældende børn, som så selvfølgelig går fra noget andet. Så på den måde kan man sige, at energien og opmærksomheden bliver rettet på de trætte børn, og hvordan man får dem til at hænge på og være en del af fællesskabet. Og det vil gå ud over de planer, man havde for dagen, siger Ole Nielsen.

Fakta om undersøgelsen