Connie Hedegaard kender ikke klimalækken

Connie Hedegaard ved ikke, hvem der stod bag lækket af det danske kompromisdokument under Cop15, som FN's klimachef Yvo de Boer raser over.

Daværende formand for COP15 Connie Hedegaard ved ikke hvem, der lækkede det kontroversielle danske kompromisforslag som reelt fik COP15 til at køre af sporet. (Foto: Scanpix/OLIVIER HOSLET © Scanpix)

Daværende Klima- og energiminister og formand for COP15, Connie Hedegaard ved ikke, hvem der havde ansvaret for at lække det kontroversielle danske kompromisforslag på andendagen af klimatopmødet i København. Men hun står ved, at lækket var "en stor katastrofe".

Det oplyser den tidligere formand for klimatopmødet i København, efter at ny kritik af det danske formandskab er kommet for dagen.

Forslag i omløb

Mandag udkommer Per Meilstrups bog 'Kampen om klimaet: Historien om et topmøde, der løb løbsk', og heri offentliggøres en intern mail fra FN's klimachef, Yvo de Boer, afsendt tre dage efter topmødet.

Her kritiserer klimachefen indsatsen i det danske formandskab, og han skriver, at Statsministeriet handlede mod resten af regeringens vilje ved at sende et dansk kompromisforslag i omløb på topmødets andendag.

Ingen kommentarer

I bogen står der, at Connie Hedegaard, nuværende klimakommissær for EU, ikke vil udtale sig om, hvem der har udleveret dokumentet.

Til Ritzau siger kommissæren imidlertid, at hun ikke ved, hvem der er ansvarlig for lækagen. Men hun står ved citatet i bogen om, at lækket af dokumentet var "en stor katastrofe.

I øvrigt ønsker Hedegaard ikke at bidrage til spekulationerne om en konflikt mellem Statsministeriet og Klimaministeriet under klimatopmødets forløb.

Historie i dag

- Det er helt legitimt at analysere forløbet omkring klimatopmødet, men i sidste ende ville landene ikke aftalen, og jeg vil ikke bidrage til det, jeg efterhånden anser for at være historieskrivning, understreger klimakommissæren.

Hedegaard deltager mandag i en klimakonference i Bangladesh, hvor hun arbejder på at få startet konkrete klimaprojekter i de fattigste lande. Hun pointerer, at hun endnu ikke har læst bogen.