Det vågnede du op til: Nye regler fra 1. januar 2013

Nyt år betyder nye regler - her er udpluk af dem, der træder i kraft i 2013

Et nyt år er lig med nye regler. Her på dr.dk har vi samlet en liste over nogle af de regler, som trådte i kraft her ved årsskiftet.

Har du forslag til flere regler, der skal på listen? Så skriv til os på 1212@dr.dk.

1. Dagpengereglerne er ændret

Historierne om dagpengereglerne og konsekvenserne af dem har fyldt meget i medierne i 2012. Flere tusinde danskere står til at miste deres dagpenge i løbet af 2013, fordi dagpengeperioden er sat ned fra fire til to år.

2. Høreapparater bliver dyrere

I en helt anden grøft: Tilskuddet til høreapparater reduceres fra 5.607 kroner per apparat til 4.000 kroner til 'det første øre', mens det til 'det andet øre' falder fra 5.607 til 2.350.

3. Håndværkerfradrag forsvinder

Håndværkerfradraget - også kaldet servicefradrag - forsvandt.

(© DR)

Det er det meget omtalte skattefradrag, hvor husejere har kunnet trække en timeløn på op til 15.000 kroner fra i skat, når håndværkeren lavede forbedringer på huset.

4. Højere grænse for topskat

Vi bliver lidt ved pengene. For en skattereform hæver grænsen for, hvornår vi skal betale topskat.

De største ændringer i reformen er et øget fradrag for folk i arbejde og en højere grænse for, hvornår man betaler topskat. Begge dele vil gradvist stige de næste år frem til 2022. For eksempel vil grænsen for, hvornår man betaler topskat være hævet til 467.000 kroner i 2022.

En anden ting ved reformen er, hvis du er på overførselsindkomst, så vil du måske gerne vide, at ydelser som kontanthjælp, førtidspension og efterløn kun stiger i takt med prisudviklingen - og ikke lønudviklingen som tidligere.

5. Motorcykelkørekort

For skal sønnike have et motorcykelkørekort i 18-års fødselsdagsgave, kan han fra 19. januar kun få kort til en 125 kubik motorcykel. Nye regler gør nemlig, at unge mellem 18 og 20 kun kan få kørekort til 125 kubik motorcykler mod før 250 kubik.

(© Colourbox)

6. Hittegods bliver smidt ud

Vi bliver lidt i trafikken, for nu skal du ikke forvente at få de ting tilbage, som du har glemt i toget. I hvert fald ikke hvis de har kostet under 500 kroner. Fra 1. januar bliver hittegods som for eksempel datterens yndlingsbamse nemlig smidt ud, hvis de har en værdi på under 500 kroner. Før blev de opbevaret som hittegods. Formål: Man kan spare fem millioner om året. Det skriver Jyllands-Posten.

7. Vi kommer ikke udenom den: Fedtafgiften

Den udskældte fedtafgift afgik ved døden den 1. januar. Regeringen og Enhedslisten er blevet enige om en afgiftspakke, som er vedtaget.

Den udvidede sukkerafgift bliver også droppet - til gengæld kommer der nye afgifter på øl, vin, chokolade, slik og is. Fedtafgiften blev indført under den daværende VK-regering i 2009, og sidste år besluttede Enhedslisten og S-SF-R-regeringen at indføre den højere afgift på fødevarer tilsat sukker.

(© Colourbox)

Bortfaldet af fedtafgiften betyder fra den 1. januar 2013 i Dansk Supermarkeds butikker for eksempel, at en halv liter piskefløde bliver 2,39 kroner billigere, og 250 gram Lurpak smør falder med 2,60 kroner.

8. Kørekort til knallert

Vi skal tilbage i trafikken et øjeblik. Den 19. januar 2013 træder en ny bekendtgørelse for kørekort i kraft. I dag skal man være mindst 16 år og have et knallertbevis for at køre på lille knallert. Hvis man er over 18 kan man køre på den uden kørekort.
Man skal i dag være i besiddelse af kørekort til bil eller motorcykel for at køre den store knallert.

Det fortæller René Arnt, der er formand for Dansk Kørelærer-Union til dr.dk.

Efter den 19. januar er reglerne sådan her: Kørekort til kategori AM (lille knallert) kan udstedes til en person, der er fyldt 16 år og de skal have gennemført en uddannelse og bestået en teoriprøve og praktisk prøve.

Hvis man er over 18 skal man kun bestå en teoriprøve.
Kørekort til kategori AM (stor knallert) kan udstedes til en person, der er fyldt 18 år. Man skal gennemføre en uddannelse og bestå en teori- og praktisk prøve.
Man kan også køre, hvis man har kørekort til bil eller motorcykel.

Før de unge kan gå op til en praktiske køreprøve, skal de have gennemført kurset "Færdselsrelateret førstehjælpskursus for unge knallertførere".

9. Billigere elvarme

På finansloven for 2013 er det afsat 330 millioner kroner til at sænke afgiften på elvarme. Det betyder, at boligejere i el-opvarmede huse slipper med en væsentligt billigere varmeregning.

Med de nye takster er elvarmeafgiften nedsat med 36,8 øre per kilowatttime, så afgiften i 2013 er på godt 50 øre per kWh inklusiv PSO-afgift. Afgiften gælder helårshuse, der er registreret og godkendt som el-opvarmede, og pålægges det forbrug, der overstiger 4.000 kWh per år.

10. Mindre tilskud til tandrensning

Med mindre du tilhører en udsat socialgruppe kan du kun forvente tilskud til én tandrensning om året.

(Foto: wvermeulen © stock.xchng)

11: Mindre fradrag ved rejsediæter

Er du rejsemontør eller har et andet arbejde, hvor du er meget væk hjemmefra, kan du i 2013 kun trække 25.000 kroner fra i rejsediæter - altså udgifter til kost og logi. I 2012 var beløbet 50.000 kroner.

12: Cvr.nummer og firmanavn/logo på gulpladebiler

Som en del af kampen mod omfattende organiseret sort arbejde skal varebiler på gule plader have synligt firmanavn eller logo. Du kan se på registreringsattesten, om bilen er registreret som varebil. Læs mere om reglerne på skats hjemmeside.

13: Førtidspension- og fleksjobreform

I juni 2012 blev et bredt flertal i Folketinget enige om en førtidspension- og fleksjobreform. Reformen afskaffer reelt førtidspension for unge under 40 år og erstatter den med et såkaldt ressourceforløb med en koordineret indsats på tværs af myndighederne. For fleksjobordningen betyder det bl.a., at tilskuddet fremover bliver reguleret med lønnen.

14: Længere behandlingsfrist

Tidligere har alle borgere haft ret til tilbud om behandling inden for en måned. Men pr. 1. januar 2013 er loven ændret, så behandlingsfristen og retten til behandling på privathospital først gælder efter to måneder. For alvorligt syge patienter vil retten dog fortsat gælde efter en måned.