En farlig mission: Sprængladninger er jægersoldaters største fjende

De danske jægersoldater i Afghanistan er i Helmand for at lære specialpolitistyrker op. Og det er en yderst risikabel opgave, lyder det fra Jægerkorpset.

Natten til torsdag mistede en dansk jægersoldat livet i Helmand provinsen i Afghanistan.

Jægerkorpset og Frømandskorpset blev i februar 2012 sendt til Helmand provinsen i Afghanistan for at uddanne en afghansk specialpolitistyrke. Og det er en meget krævende opgave, der er forbundet med store risici, lyder det fra Jægerkorpset selv.

- Det er politiarbejde i et område, hvor sikkerhedssituationen er tilspidset, og hvor der bliver brugt vold, magt og korruption. Og det stiller nogle helt særlige krav til soldaterne, forklarer chef for Jægerkorpset, Claus Wammen til dr.dk.

LÆS OGSÅ - Første gang en dansk jægersoldat bliver dræbt i Afghanistan

Risikable opgaver

Det er omkring 50 mænd fra Frøkorpset og Jægerkorpset, der er blevet sendt af sted, men der er også enkelt andre soldater iblandt. Natten til torsdag mistede den første jægersoldat livet under operationen. Han er den første danske elitesoldat, der er omkommet under en international mission.

- Det ligger i kortene, at de er ude at løse nogle risikable opgaver, og det betyder selvfølgelig, at risikoen er stor, siger Claus Wammen og understreger, at jægersoldaterne netop er uddannet til at kunne håndtere mere tilspidsede og svære situationer.

- Den største fare for jægersoldaterne er netop improviserede sprængladninger, tilføjer han.

Har lært af amerikanerne

Det er første gang nogensinde, de danske specialstyrker forsøger sig som trænere på det niveau, og danskerne har gået i skole hos amerikanske kolleger for at lære at lære fra sig.

De 50 soldater blev sendt af sted på den to år lange mission for knap et år siden. Missionen går konkret ud på at træne eliteenheder i det afghanske politi, hvis opgaver kan sammenlignes med det danske politis indsatsstyrke, AKS.

Operationen fortsætter

På trods af dødsfaldet fortsætter operationen som hidtil, forklarer Claus Wammen samtidig med, at han udtrykker dyb medfølelse for de pårørende til den dræbte soldat.

- Det er hovedrystende meningsløst, at det sker. Vi er alle meget berørte over det. Mine tanker går selvfølgelig til familien og dem, der stadig er i Afghanistan, siger chef for Jægerkorpset Claus Wammen.

Jægersoldaterne bliver udsendt i fire måneder ad gangen til opgaven i Afghanistan. I Hæren er den normale udsendelsesperiode ellers på seks måneder, mens Flyvevåbnet og Søværnet sædvanligvis sender personellet ud i perioder af tre måneders varighed.