Færre cyklister slår hovedet ved styrt

Cyklisterne er blevet så gode til at bruge hjelm, at antallet af hovedskader efter cykelulykker er kraftigt dalende

Rådet for sikker trafik mener, at den øgede brug af cykelhjelme er årsag til faldet i antal af hovedskader på cyklister. (Foto: Edouard Mouy © Stock.xchng)

Vi danskere er i løbet af de seneste år blevet langt flittigere til at spænde hjelmen, når vi tramper i pedalerne.

Faktisk kører cirka hver sjette cyklist med cykelhjelm i dag, og det kan tydeligt ses på ulykkesstatistikkerne, viser en ny opgørelse, som Rådet for Sikker Trafik har lavet for 24timer.

I 1995 var det hver femte af de cyklister, der kom på skadestuen efter at være væltet på cykel, der havde en hovedlæsion.

I 2007 var det kun hver sjette, og tallet er helt sikkert endnu lavere i dag, vurderer specialkonsulent Søren Troels Berg fra Rådet for Sikker Trafik.

Flere kører med cykelhjelm

- Vi har ikke nyere tal til rådighed, men der er ingen tvivl om, at endnu færre får en hovedskade i dag, fordi flere kører med cykelhjelm nu end i 2007, siger Søren Troels Berg uden at turde gætte på det præcise tal.

Søren Troels Berg påpeger i øvrigt, at andelen af hovedskader er faldet mere, end Rådet for Sikker Trafik havde forventet.

- Vi ved ikke præcis hvorfor, men en ting er vi sikre på, og det er, at cykelhjelmene står for en rigtig stor del af faldet, slår han fast.