Fandt hajtænder og krokodillelorte: Dansk fossilsamler får enestående hæder

Danske Alice Rasmussen modtager snart verdens fornemste pris til amatørpalæontologer.

Når The Palaeontological Association - den internationale videnskabsorganisation for fossilforskning - til december holder årsmøde i Dublin, Irland, vil danske Alice Rasmussen, der "efterhånden har været pensionist i et par år", blive kaldt frem.

Og når det sker, vil hun modtage verdens fornemste pris til amatørpalæontologer, Mary Anning Award, skriver Politiken Søndag.

Prisen gives som en påskønnelse af årtiers indsamling og katalogisering af cirka 65 millioner år gamle fossiler i Faxe Kalkbrud og ved Stevns Klint.

Hajtænder, krokodillelorte og krokodilleryghvirvler

Danskerens fund af forstenede hajtænder, krokodillelorte, krokodilleryghvirvler, koraller, søpindsvin og et utal af småorganismer, der hver især fortæller detaljer fra evolutionen - og i mange tilfælde har været så unikke, at danske og udenlandske forskere har kunnet basere store videnskabelige redegørelser på analyser af materialet.

- Alligevel er det nærmest ubegribeligt for mig, at jeg får den pris. Jeg er meget, meget glad for den og for den anerkendelse, den repræsenterer. Men ... jeg har jo bare samlet fossiler, fordi det er så interessant, siger Alice Rasmussen til Politiken.

Man kan bruge en geologhammer - sådan en, der har pighoved - hvis man skal gå løs på udvalgte felter af en kalkflade for at hugge fossiler fri. Og det er der en del geologer, både professionelle og amatører, som gør.

Men ikke Alice Rasmussen, hun foretrækker en lille mukkert og en mejsel.

- Jeg har da på et tidspunkt prøvet med en geologhammer. Men den lå ikke rigtigt i hånden. Det endte bare med, at jeg fik beskadiget det fossil, jeg ville slå fri, og det er jo ikke meningen, siger hun til Politiken.

/ritzau/