Flere butikker politianmeldes for e-cigaretter

Der er sket en stigning i antallet af ulovlige e-cigaretter med nikotin, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Flere og flere fysiske butikker politianmeldes for salg af ulovlig nikotinvæske til e-cigaretter. (© DR)

Der er sket et boom i antallet af fysiske butikker, der sælger de dampende ulovlige e-cigaretter med nikotinvæske, og flere af dem politianmeldes derfor.

Det skriver Berlingske mandag.

- Vi har en stigende række sager om ulovlig salg af nikotinvæske til e-cigaretter. Vi forbyder al salg, som vi bliver opmærksom på og overdrager sagerne til politiet, hvis der er behov for det, siger Matilde Kyst Berens, jurist i lægemiddelgodkendelse i Sundhedsstyrelsen til DR Nyheder.

Det er vores oplevelse, at dem der er på markedet godt ved, at de bryder loven

Jurist i Sundhedsstyrelsen

10 politisager pt.
Lige nu ligger der 10 sager hos politiet med fysiske butikker, som sælger nikotinvæske, men Sundhedsstyrelsen har øje på flere end disse 10.

- Det er vores oplevelse, at dem der er på markedet godt ved, at de bryder loven, siger Matilde Kyst Berens.

En af dem, der fortsætter salget af de ulovlige nikotinvæsker, er Ralph Boalth Petersen, ejer af fem butikker med salg af e-cigaretter. Han er godt klar over, at salget er ulovligt, men for ham går sundheden frem for alt.

- Det her vil skabe så meget forandring sundhedsmæssigt de næste 10-15 år, hvor vi vil se et dyk i de rygningsrelaterede sygdomme, siger han til DR Nyheder.

Kender ikke bivirkninger

De dampende e-cigaretter er ikke ulovlige, hvis man blot benytter sig af almindelig såkaldt e-væske, men hvis denne væske indeholder nikotin, er salg ikke lovligt i Danmark.

Nikotin er nemlig et lægemiddel, som endnu ikke er godkendt af myndighederne - og langtidseffekterne af nikotinvæsken kendes derfor ikke.

Sundhedsstyrelsen opfordrer forbrugerne til at droppe den ulovlige nikotin-væske, da man hverken kender al indhold i væsken eller bivirkningerne af den.

- Det er vores anbefaling, at man bruger de godkendte nikotinprodukter, der er på markedet, siger Matilde Kyst Berens.

Nathoste forsvundet

Men Ralph Boalth Petersen har mærket virkningen af e-cigaretter på egen krop. Han begyndte med at ryge som 6-årig og har uden held gjort alt for at stoppe med at ryge. Men efter bare to dage med e-cigarettens nikotindamp blev han røgfri.

- For mit eget vedkommende er en tendens til paradentose og nathoste fuldstændig forsvundet, siger han.

Klar til at tage konsekvenserne

Ralph Boalth Petersen producerer selv væskerne til e-cigaretterne og tester det hele. Lige nu har han dog ikke råd til at søge om godkendelse af produkterne.

- Men jeg tror på, at det her vil skabe en forandring, og jeg er villig til at gå forrest og så tage de lussinger, det giver, siger han.

I 2012 viste tal fra Sundhedsstyrelsen, at omkring 150.000 danskere damper på e-cigaretter, heraf bruger 60 procent nikotinvæske.

Ralph Boalth Petersen er endnu ikke politianmeldt.