FN fjerner racismeplakat med legoklods

FN har valgt at fjerne plakat, der kæder legetøjsgiganten Lego sammen med racisme. Beslutningen kommer efter kritik både fra det danske udenrigsministerium og den danske legetøjskæde.

Hos legetøjsgiganten Lego undrer man sig meget over sammenkædningen og har derfor sendt et brev til FNs Højkommissariat for at få en forklaring. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

FNs Højkommissariat for Menneskerettigheder har givet det danske udenrigsministerium et løfte om, at plakaten, der kæder en legoklods sammen med racisme, vil blive fjernet.

- Det har hele tiden været planen, at plakaten skulle fjernes, når den internationale racismedag var ovre, siger FN-talsmand José Luis Díaz til Ritzau.

Klodset gjort

Udenrigsminister Per Stig Møller siger, at der er taget kontakt med FN, og at en løsning vil være på plads indenfor 24 timer.

- Kan man sige, at det er klodset gjort?

- Det tror jeg godt, at du kan sige, lyder ordene fra Per Stig Møller.

Lego forundret

Hos legetøjsgiganten Lego undrer man sig meget over sammenkædningen og har derfor sendt et brev til FNs Højkommissariat for at få en forklaring.

- Vi er uhyre forundrede over at se os selv i den her sammenhæng uden at være blevet kontaktet af FN, inden de brugte os i den her kampagne, siger Legos kommunikationschef, Charlotte Simonsen. Hun mener, at plakaten har vakt opsigt mange steder og allerede kan have skadet Legos image.

Tirsdag var international racismedag, og plakaten var ment som blikfang for en stribe verdensomspændende arrangementer. Under sloganet "Racisme kan antage mange former", der også er gengivet på arabisk, figurerer en rød legoklods ved siden af et puslespil.

- Plakaten kan sikkert fortolkes på mange måder, og det er netop problemet, for vi vil meget nødigt opfattes som nogle, der går ind for racisme, siger Charlotte Simonsen til Ritzau.

Rystet over plakaten

Institut for Menneskerettigheders formand, Claus Hagen Jensen, er rystet over plakaten.

- Det er en taktløshed og en dumhed, der nærmer sig det, som Morgenavisen Jyllands-Posten udviste, da man offentliggjorde tegningerne, mener han.

- Dette skulle vel ikke være en lille uvenlig hilsen til Danmark? Spørger han.