Forbrugere beskyldes for ulovlig download af film - har du ikke gjort det så lad være med at betale

Rådet fra Forbrugerombudsmanden er straks at meddele advokatfirmaet, at filmen ikke er downloadet.

I disse dage modtager flere forbrugere breve med påstande om, at de ulovligt har downloadet film fra nettet. Forbrugerombudsmanden opfordrer forbrugere, der ikke mener, de har downloadet filmen, til straks at meddele det til advokatfirmaet.

Advokatfirmaerne oplyser, at forbrugernes IP-adresse er brugt til ulovligt at downloade en bestemt film på nettet. Forbrugerne får derfor mulighed for at betale et beløb, typisk i størrelsen 1.500-2.200 kr., som en slags godtgørelse eller forlig, mod at sagen lukkes. Ellers kan sagen ende i retten.

Firma har sendt 1.000 breve

Flere forbrugere, der har modtaget brevet oplyser til Forbrugerombudsmanden, at de ikke har downloadet filmen, og ifølge specialkonsulent Ulrika Folkmann-Schjerbeck skal man straks gøre advokatfirmaet opmærksom på det. Kan sagen ikke løses skal forbrugeren kontakte retshjælp eller egen advokat.

Advokatfirmaet Opus er et af de advokatfirmaer der sender breve til forbrugere, og her siger advokat Niels Dahl Nielsen, at der er sendt breve til over 1.000 forbrugere.

- Hvis man ikke har downloadet filmen skal man meddele det, men det betyder ikke, at sagen stopper her. Vi kan hjælpe hinanden med at finde ud af, hvem der så har downloadet filmen, og modtageren af brevet kan finde ud af, hvem der har misbrugt deres internetforbindelse, siger han.

Opus finder frem til forbrugerne ved i første omgang at spore computernes IP-adresser, og derefter får de via retten adgang til at få navn på forbrugeren hos internetudbyderne.

/DR Nyheder/

Rettelse: Vi har ændret denne artikels overskrift, så det nu er tilføjet, at det kun er i tilfælde, hvor man ikke har downloadet film ulovligt, at man som forbruger skal undlade at betale regningen fra advokatfirmaet.