Forening advarer: Vi glemmer at lufte ud om vinteren

Mange af os glemmer at lufte ud, når det bliver koldt udenfor, men ifølge Astma Allergi Danmark er det faktisk vigtigere at lufte ud om vinteren end om sommeren.

Mange af os glemmer at lufte ud, når det bliver koldt udenfor, men ifølge Astma Allergi Danmark er det faktisk vigtigere at lufte ud om vinteren end om sommeren. (© Colourbox)

Vinduerne smækker i vinden. Vi fryser. Og vi vil ikke fyre for fuglene. Mange danskere lufter ikke ud her om efteråret og vinteren på grund af kulde og blæst. Men det er endnu vigtigere at lufte ud i den kolde tid end som sommeren. Sådan lyder det nu fra forbundet Astma-Allergi, der opfordrer folk til at lufte mere ud om vinteren.

Det er især vigtigt at lufte ud, hvis man har følsomme luftveje, men vi kan alle sammen blive mere trætte eller få irriteret slimhinder, hvis der er en for dårlig luftkvalitet i hjemmet

Betina Hjorth, Astma-Allergi Danmark

- Vi opholder os meget indenfor og laver forskellige fugtgivende aktiviteter, der gør, at luften bliver dårlig, siger rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark, Betina Hjorth, til dr.dk.

Stearinlys og lim

Om vinteren samles vi for eksempel om stearinlysene eller kreative projekter med lim og maling. Og det er derfor vigtigt, at man lufter ud, siger Betine Hjorth.

- Om sommeren er vi gode til at lade vinduer og døre stående åbne, men ligeså snart det bliver koldt, lukker vi os mere inde, og så husker vi ikke at åbne vinduerne. Nogle tænker jo nok, at de ikke vil lukke varmen ud, siger Betina Hjort.

Hun anbefaler, at man lufter ud, når man står op om morgenen, når man kommer hjem fra arbejde og igen inden man går i seng om aftenen. Og det er noget, der overrasker mange, siger hun.

- Der er mange, der bliver overrasket, når jeg siger, at det er en god ide at lufte ud tre gange om dagen, siger hun og anbefaler, at man også lufter ud, når man har lavet mad og været i bad.

Bliver trætte af dårlig luft

Hver dag ringer folk ind til hende for at høre, hvor ofte og hvordan de skal lufte ud for at holde indeklimaet i deres hjem sundt. Og det er vigtigt at lufte ud - også selv om man ikke har astma eller allergi.

- Det er især vigtigt at lufte ud, hvis man har følsomme luftveje, men vi kan alle sammen blive mere trætte eller få irriteret slimhinder, hvis der er en for dårlig luftkvalitet i hjemmet, siger Betina Hjorth.

Afgasninger fra udånding, partikler fra stegeos, afgasning fra møbler og støv, fugt fra badeværelset er alt sammen usundt for vores luftveje, forklarer hun.

7 gode råd til udluftning


- Luft ud fem-ti minutter tre gange om dagen.

- Gennemtræk er vigtigt.

- Luft ud efter madlavning.

- Luft ud efter at have været i bad.

- Luft ud efter fugtgivende aktiviteter (tændte stearinlys, børneaktiviteter med maling og lim, madlavning og bad)

- Slå dynen op over sengen, når du lufter ud.

- Luft ud til gården, hvis du bor i lejlighed ud til en befærdet vej og partiklerne irriterer dig.