Fri heroin er en succes

Flere narkomaner, der får heroin udleveret af staten, dropper kriminaliteten og får egen bolig.

Flere narkomaner, der får heroin udleveret af staten, dropper kriminaliteten og får egen bolig. (© DR)

- Jeg har været nødt til at stjæle fra folk for at få penge til at købe stoffer for. Men jeg har aldrig haft det godt med det. Nu gør jeg det ikke mere og har fået en dejlig lejlighed, som jeg nyder meget.

49-årige Tina er en af de 35 misbrugere i Odense, der er på lægeordineret heroin, og hun er et levende billede på den succes, ordningen har været.

Det skriver Fyens Stiftstidende.

Flere får bolig

En ny statusrapport fra Sundhedsstyrelsen sætter tal på udviklingen fra 2009 til 2011 for alle 160 misbrugere, der på landsplan er med i forsøget:

Før forsøget var hver tredje deltager boligløs - seks måneder senere boede 83 procent i egen bolig.

Tidligere brugte hver misbruger i gennemsnit ni dage om måneden på kriminalitet for at skaffe penge til deres misbrug. Efter seks måneder brugte de tre dage. I samme periode faldt deres narkoforbrug fra 10.000 kr til 1000 kroner om måneden.

Vigtige fixerum

Fordi lægeordineret heroin er til gavn for både misbrugere og samfund, vil socialrådmand i Odense, Peter Rahbæk Juel (S), have ordningen udvidet til at omfatte flere misbrugere.

Og her kan nye fixerum komme til at spille en stor rolle:

- Fixerum er primært målrettet de misbrugere, der er længst ude og fixer på gader og i baggårde. Får vi fixerum, kan vi forhåbentlig få fat i denne målgruppe og få dem stabiliseret så meget, at de kan komme på heroin-ordningen, siger han til Fyens Stiftstidende.

Flere skal med

Indtil videre er det dog ikke lykkedes at få så mange misbrugere med som ønsket.

Nogle er sprunget fra, fordi de ikke ønskede at blive grundigt undersøgt, andre vil ikke på metadon først, og endelig har nogle haft svært ved at finde egnede blodårer.