GUIDE: Få styr på privatlivet på det nye Facebook

Et falsk rygte er i omløb om, hvordan du styrer indstillingerne for privatliv på det nye Facebook. Læs her, hvordan du rigtigt gør.

Få styr på indstillingere for privatliv på Facebook med guiden på siden her. (Foto: DR)

De sidste uger er det væltet frem med ændringer på Facebook. Så alt det du havde vænnet dig til, skal du nu smide væk – og begynde på ny.

Noget af det, der er ændret meget på, er den måde du styrer dine indstillinger for privatliv.

De seneste par dage har der været en statusopdatering i omløb på Facebook med en ordlyd som denne:

”Jeg vil gerne bede dig om en tjeneste - hold musen over mit navn her, vent indtil kassen dukker op, og tryk derefter på "abonnement er oprettet". Klik derefter på " kommentarer og synes godt om", så fluebenet forsvinder. Jeg foretrækker, at mine kommentarer om mine venners status linjer ikke er officielle. Tak! Put dette på din status bar, medmindre du vil have alt, hvad du foretager dig på FB skrevet ude til højre, så alle kan se det!”

Opdateringen er forkert
Det ændrer ikke noget som helst i forhold til, hvad dine venner kan se, hvis du følger instruktionen i opdateringen. Dine venner vil stadig kunne se dine kommentarer, når de besøger din profil, eller hvis det du har kommenteret på ender i nyhedsstrømmen.

Som det har været hele tiden, er dine kommentarer IKKE offentlige for alle. Kun for dem du deler med. Ingen fremmede kan kigge med. Men det betyder også, at skriver du en kommentar på en offentlig opdatering - vil den kommentar også blive offentlig.

Hvis du vil se, hvem der kan kigge med på dine venners statusopdatering, skal du holde musen hen over det lille ikon med nogle personer.

I eksemplet herunder kan opdateringen kun ses af venner. Her vil din kommentar blive læst af vennerne til den person der har lavet statusopdateringen - og dine venner.

I eksemplet herunder er det lille ikon skiftet ud med en globus. Så er opdateringen offentlig - og alle kan se med. Alle kan også læse din kommentar.

Denne guide vil hjælpe dig igennem indstillingerne, så du er sikker på, hvem der kan se hvad på Facebook.

Det her er nyt på Facebook
Ticker

. Når du logger ind på Facebook, vil du stadig se de vigtigste historier fra dine venner i midten af Facebook.

Ude til højre vil du se den nye ”Ticker”, hvor ALT hvad dine venner foretager sig på Facebook er synligt. Hver gang de trykker ”synes godt om”, deler et billede, kommenterer eller laver andet vil det stå der i samme sekund, som de har klikket med musen.

Du kan også trykke på en enkelt opdatering og kommentere på det direkte i ”Tickeren”

Alt hvad du foretager dig, vil også stå ude i dine venners Ticker. Du kan kun undgå, at dine venner kan se, hvad du foretager dig, hvis du stopper med at dele med dine venner. Du kan se, hvordan du gør det, længere nede i artiklen.

Abonnement.

En anden ny funktion er, at folk du ikke vil være venner med, kan få lov til at abonnere på dine offentlige opdateringer, hvis du gør den funktion mulig.

Hvis du vil have, at andre skal kunne abonnere på dine offentlige opdateringer - uden de er ven med dig - skal du gå herind: http://facebook.com/about/subscribe og trykke på det store grønne knap.

Indstillinger for privatliv. Det er blevet mere gennemskueligt, hvad du deler med hvem, og indstillingerne er blevet mere overskuelige. Tydelige vennelister. Inspireret af Googles sociale netværk, Google+, har Facebook trukket vennelister helt frem og foreslår dig at lave lister med f.eks. ”familie” og ”nære venner”
Sådan får du styr på indstillingerne på det nye Facebook
1. Sådan kontrollerer du, hvad dine venner kan se som standard
For at få at lave en standard-indstilling, skal du øverst til højre klikke på en pil ned ved siden af ”Startside” (eller klikke på "konto" - det kommer an på hvilken version af Facebook du bruger) og derefter gå ned i ”Privatindstillinger”. Derefter får du vist en side med tre valgmuligheder.

Ikonet med globussen betyder, at din opdatering kan ses af ALLE. Hvis du kommenterer, kan kommentaren også ses af alle, som ikke er dine venner.

Ikonet med de to hoveder er "Venner". Det betyder, at din opdatering kun er delt med dine venner, og kun dine venner får vist kommentarer i Tickeren. Her er der ingen fare for, at fremmede kigger med.

Ikonet med tandhjulet er ”Brugerdefineret”. Her kan du vælge, hvem der specifikt kan se dine opdateringer.

2. Få styr på de enkelte opdateringer
Når du skriver en statusopdatering, deler et billede eller et link, giver Facebook dig mulighed for at styre, hvem der kan se det. Under opdateringen er der en lille pil ned. Trykker du på den, får du nogle valgmuligheder.

Vælger du "brugerdefineret", vil du herinde kunne bestemme, at det f.eks. kun er din chef der kan se denne ene opdatering – og så kan du skrive løs om, hvor hårdt du arbejder :-)

Når opdateringen er skrevet og sendt af sted, kan du fortryde og ændre, hvem der kan se den.

Du kan selvfølgelig også slette den igen. Hold musen henover opdateringen - og en lille menu kommer frem ude til højre. Den skal du trykke på.

3. Sæt dine venner på lister
Der er flere måder at gribe det an på. Du kan sortere dine venner i lister og så kun dele indhold med de lister du vælger fra gang til gang.

Facebook har lavet nogle såkaldte "smarte lister" som tager udgangspunkt i det du har skrevet i f.eks. dit cv, eller hvem du har angivet til at være i din familie. Derudover findes der en "nære venner" og "bekendte". De to lister skal du selv putte personer i.

Når du deler til bestemte lister, kan folk på den enkelte statusopdatering se, hvilke andre personer, der har mulighed for at kigge med. Så ved dine venner også, hvem der kan se deres kommentarer. Du ved nu, hvem du skriver tilbage til.

Du kan også bruge listerne til at se nyhedsstrømme for den enkelte liste.

Hvis du vil ændre, hvem der er i hvilke lister, skal du vælge listen ude i venstre spalte (du kan også gå herind http://www.facebook.com/bookmarks/lists for at vælge listen). Nu vil du få mulighed for at tilføje venner til listen i højre side af skærmen.

Skriv navnet på den ven du vil tilføje eller tag et af de forslag Facbook giver dig.

En anden måde er, at holde musen over en af dine venner i din nyhedsstrøm. Blive stående et øjeblik og følgende menu vil komme frem.

Du kan nu tilføje personen til den liste du vil.

Hvis du følger vejledningen her, er du godt klædt på - og har styr på, hvem der kan se hvad om dig på Facebook.

Har du spørgsmål til dine indstillinger - eller kommentarer til artiklen, vil jeg gerne forsøge at besvare dem. Du kan skrive i kommentarfeltet herunder. Jeg lover ikke, jeg kan svare på alt :-)