Ina blev ikke advaret om faren ved p-ringen

Den 37-årige Ina Wieland blev rådet til at bruge p-ringen. Men hun blev ikke oplyst om risikoen ved at bruge den form for prævention.

Ina Wieland ville gerne have kendt risikoen ved at benytte p-ringen.

Lægerne har ikke før nu kunnet dokumentere, at p-plastre og p-ringe forøger risikoen for at få blodpropper med op til otte gange.

Det kan godt bekymre den 37-årige Ina Wieland, som blev rådet til at bruge p-ringen.

- Jeg var hos min læge for at noget prævention, da vi havde fået vores barn nummer to, fortæller Ina Wieland, som så valgte p-ringen.

P-ringen seksdobler risikoen

Hun mener ikke, at lægen nævnte noget om, at der var nogen særlig risiko ved p-ringen.

Men sådan forholder det sig ikke. En undersøgelse viser, at p-ringen seksdobler risikoen for at få en blodprop hos de kvinder, der bruger den.

Den viden ville Ina Wieland gerne have haft, inden hun fik ringen

- Jeg vidste jo godt, at der var en vis risiko ved at tage p-piller. Så tænkte jeg, at p-ringen var den bedste løsning for mig, siger Ina Wieland.

Ville vælge den mest sikre

Derfor undrer det hende, at lægen ikke fortalte om risikoen, for havde hun kendt til den, havde hun aldrig brugt p-ringen.

- Det ville jeg helt sikkert ikke. Hvis jeg skal bruge prævention, vil jeg vælge den mist sikre, siger hun.

Heldigvis kan Ina og andre, der som hende har droppet p-ringen, ånde lettet op. Risikoen forsvinder nemlig, når ringen fjernes, siger Øjvind Lidegaard, professor ved Rigshospitalets Gynækologiske afdeling.

Faktisk kan det være en fordel at skifte til en hormonspiral. Undersøgelsen viser, at den ligefrem kan formindske risikoen for blodpropper med 20 procent.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube