Kunder kan sagsøge bank-ledelse for 30 millioner

Tønder Bank solgte for nylig kapitalbeviser af banken for 30 millioner kroner - Penge som de kan blive nødt til at betale tilbage, vurderer ekspert.

Tønder Bank solgte for nylig kapitalbeviser af banken for 30 millioner kroner - Penge som de kan blive nødt til at betale tilbage, vurderer ekspert. (Foto: Colourbox)

Der kan være et krav på vej til den tidligere ledelse i Tønder Bank om at betale 30 millioner kroner tilbage til kunderne.

Det vurderer seniorrådgiver ved Aalborg Universitet Lars Krull over for FinansWatch.

- Jeg syntes, at de kunder, som lige har købt hybrider, bør bede om at få deres penge tilbage fra konkursboet. Kan det ikke lade sig gøre - og der er nok ikke nogen penge at komme efter der - bør man gå efter ledelsen og bestyrelsen, siger Lars Krull til FinansWatch.

Tønder Bank fik fredag dødsstødet af Finanstilsynet, der efter en inspektion i banken vurderede, at den ikke var levedygtig.

I september solgte Tønder Bank, blandt andet på grund af halvårsregnskabet, kapitalbeviser til sine kunder, for at være bedre rustet til fremtiden. Samme regnskab er nu blevet underkendt af Finanstilsynet.

Historien hjælper kunder

Lars Krull mener, at kunderne ville kunne vinde, hvis de sagsøgte ledelsen. Blandt andet fordi der er et historisk fortilfælde, som i følge ham skaber præcedens.

- De skal gøre klart, at det prospekt, hybriderne blev solgt under, var ugyldigt. Dengang Himmerlandsbanken gik ned var der et lignende tilfælde, hvor man kunne gøre klart, at banken var insolvent - og derfor slet ikke en bank. Derfor kunne man få pengene tilbage. Det samme gør sig gældende i Tønder, siger han og fortsætter:

- Havde bankens ledelse været kyndig og kompetent burde den have vidst, at de solvensproblemer, tilsynet har opdaget, ikke er af nyere dato, men stammer fra før prospektet. Det burde banken have vist. Derfor opfatter jeg bankens prospekt som ugyldigt, og bankens ledelse eller konkursboet må betale.

Direktør for Finanstilsynet, Ulrik Nødgaard, siger til FinansWatch, at man allerede har sørget for, at hjælpe kunderne med at rejse en række beviser så de får bedre muligheder for at søge om erstatning.