Livet efter Herlufsholm: Sådan går det rigmandsbørnene i dag

En ny dokumentar om Herlufsholm Kostskole følger op på den otte år gamle serie om skolen og møder de elever, der nu er blevet voksne.

Caspar Jebsen startede på Herlufsholm for otte år siden, men efter niende klasse flyttede han til USA for at gå på kostskole der. (© DR)

Skoleuniformer, slips, skosværte og store sovesale er hverdagen for de næsten 300 kostskoleelever på Herlufsholm Kostskole ved Næstved.

Sådan var det for otte år siden, da DR fik adgang til den myte-omspundne kostskole og blandt andre fulgte 12-årige Caspar Jebsen og hans to kammeraters liv på skolen. Og sådan er det også i dag.

Flere var svære at finde

Men hvordan har de tre drenge og de andre elever, dokumentaren dengang satte fokus på, klaret sig? Er de gået den forventede, snorlige vej efter uddannelse og erhvervs-karrierer – eller blev presset for stort? Det forsøger en ny dokumentarserie på DR1 at svare på.

- Det var interessant at forsøge at finde de gamle elever igen. Det var også besværligt, fordi mange af dem i dag ønsker diskretion og ro til at koncentrere sig om deres karrierer. Langt fra offentligheden, siger journalisten bag dokumentar-serierne "Herlufsholm - otte år efter", Anders Agger.

Fra Næstved til New York

I "Herlufsholm – otte år efter" møder seerne igen Caspar Jebsen, der for otte år siden var hårdt ramt af hjemve. I stedet for at gå i gymnasiet på Herlufsholm blev han efter 9. klasse flyttet til en kostskole i USA, og i dag bor han i New York. Her læser han kunsthistorie på Manhatten.

herlufsholm (© DR)

En af de andre elever, DR mødte for otte år siden, var Malou Egede Paustian, der i sin tid blev tvunget på Herlufsholm Kostkole på grund af lave karakterer. I dag er hun ved at finde sin plads og karriere i et af Danmarks største vinfirmaer.

Forældre: En svær beslutning

De fem udsendelser følger også tre nye, små 12-årige kostskole-elever i den første og svære dagligdag - tusindvis af kilometer væk fra deres forældre i Madrid, Hongkong og Singapore. Den ene er Caspar Jebsens lillesøster, Clara.

- Jeg har vidst, at jeg skulle gå her hele mit liv, fordi min storebror gik der, siger Clara Jebsen i dokumentaren.

herlufsholm (© DR)

Clara og Kaspars forældre har aldrig været i tvivl om, at deres børn skulle på kostskole. Heller ikke selv om Caspar led meget af hjemve og blev flyttet til en kostskole i USA efter nogle år.

- Selv om det er en svær beslutning at sende børnene hjemmefra, er det barnets udvikling, der skal stå i centrum. Og det er en god og berigende erfaring at skulle klare sig under andre forhold end i hjemmet, fortæller faderen, Hans Michael Jebsen, i dokumentaren.

Dokumentaren "Herlufsholm - otte år efter" bliver første gang sendt på DR1 torsdag klokken 20.30. De næste afsnit bliver sendt de følgende fire torsdage.