Mænd i bestyrelser vælger mænd

Kvinder i bestyrelser er stadig et særsyn. Når den mandlige erhvervselite udpeger bestyrelsesmedlemmer, vælger de i ni ud af ti tilfælde mænd.

Kvinder i bestyrelser er stadig et særsyn. Ni ud af ti mænd vælger mandlige bestyrelsesmedlemmer.

Når den mandlige danske erhvervselite udpeger bestyrelsesmedlemmer, vælger de i ni ud af ti tilfælde mænd.

Det viser en gennemgang foretaget af Politiken Research, og dermed er andelen af kvinder stort set på samme niveau som i 2001.

Det er ikke bare skidt for ligestillingen. Stadig mere forskning peger også på, at såvel aktionærer som samfundet årlig taber milliarder af kroner på de mandsdominerede danske bestyrelser.

- Der er meget klare beviser for, at der følger bedre finansielle præstationer med et proportionalt antal kvinder i virksomhedernes bestyrelser, siger Eleanor Tabi Haller-Jorden, der er analytiker i den internationale tænketank Catalyst.

Hun henviser til, at virksomheder, som har mindst tre kvinder i bestyrelsen over fire år, forrenter deres egenkapital 46 procent bedre end virksomheder, som ikke har kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

Carlsberg A/S har i dag ingen kvinder i sin 12 mand store bestyrelse. For ølproducenten ville Catalysts tal betyde, at årsresultatet på 5,1 milliard kroner i 2011 i stedet ville have været 7,5 milliarder. Altså 2,4 milliarder kroner større.

Carlsberg indstiller nu to ikke-medarbejdervalgte kvinder til bestyrelsen, mens Novo indstiller en enkelt.

Carlsbergs bestyrelsesformand, Povl Krogsgaard-Larsen, "kan godt se, at det er for sent", at Carlsberg får en kvinde i bestyrelsen. Til gengæld går Carlsberg efter 40 procent i 2015.

- Nu gør vi noget ved det med et lille kvantespring, siger han til Politiken.

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) kalder det "rigtigt ærgerligt", at der ikke er flere kvinder i de danske bestyrelser.

Til efteråret vil ministeren præsentere et lovforslag, der skal sætte skub i udviklingen. Han vil dog endnu ikke sige, om det ender med kvindekvoter.

/ritzau/