Mange rockere er vokset op uden en far

Ny undersøgelse giver et sjældent indblik i rocker- og bandemedlemmers opvækst og familieforhold.

Rockeres opvækst har typisk været mere barsk end andre kriminelles. (© DR)

Medlemmerne af rockerklubber og bander har typisk haft en mere barsk opvækst end andre kriminelle. Og så har mange rockere været uden faderfigur i barndommen, det skriver Politiken.

Konklusionen fremgår af en netop offentliggjort undersøgelse fra Justitsministeriets Forskningskontor.

- En af de mere markante resultater er, at især rockermedlemmer i højere grad lever under omskiftelige familieforhold med forskellige stedfædre eller decideret manglende kontakt til fædre, fortæller rapportens forfatter, Jonas Markus Lindstad fra forskningskontoret, til Politiken.

I følge rapporten har 25 procent af rockerne ikke har været i kontakt med deres fædre under opvæksten. 70 procent af dem har oplevet et eller flere konstellationsskift i familien.

Ikke undersøgt tidligere

Rapporten bygger på hen ved 200 af de såkaldte personundersøgelser, som bliver udarbejdet i Kriminalforsorgen, og som indeholder oplysninger om både forhold i hjemmet, skolegangen samt indsattes personlige vanskeligheder under opvæksten.

- Noget af forklaringen på deres valg af tilværelse kan hænge sammen med, at de søger ind i maskuline miljøer for at kompensere for den manglende faderfigur under opvæksten. Bandemedlemmer har mere stabile familieforhold, siger Jonas Markus Lindstad til Politiken.

Der er ikke lavet tilsvarende rapporter før, hverken her eller i udlandet, fordi det typisk er vanskelige grupper at undersøge.