Militæranalytiker: Øget risiko ved at udsende F-16 fly til Syrien

Hvis Udenrigspolitisk Nævn i dag beslutter at sende danske F-16 fly på vingerne igen, kan der ifølge militæranalytiker udspille sig to scenarier.

De danske F-16 fly har siden oktober sidste år holdt stille på grund af nedslidte fly og materiel, men nu skal de måske på vingerne. (Foto: Forsvarskommandoen © Scanpix)

Danske F-16 fly blev sidste år trukket tilbage fra Kuwait efter et års deltagelse i bekæmpelsen af terrororganisationen Islamisk Stat. Men i dag mødes Udenrigspolitisk Nævn, hvor de skal diskutere, om flyene skal udsendes igen.

Hvis politikerne beslutter at sende flyene af sted igen, kan der ifølge oberstløjtnant og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Lars Cramer-Larsen udspille sig to scenarier.

- Enten indsætter man dem som sidst, hvor de udelukkende havde missioner over Irak. Eller det mere kontroversielle, som der også har været tale om, at man også indsætter det danske luftstyrkebidrag over Syrien, siger han.

Men der vil være en øget risiko ved at udvide missionen til også at omfatte flyvninger i syrisk luftrum. Her er truslen fra jorden nemlig større, forklarer militæranalytikeren.

- I Irak var der ikke den samme trussel fra aktivt luftforsvar på jorden, som vi ser i Syrien, forklarer han.

Samtidig med det er aktiviteten i det syriske luftrum større end i Irak, hvilket øger risikoen for uheld.

- Både Rusland og Syrien flyver offensive missioner derinde, så sandsyneligheden for, at noget kan ske, er til stede, forklarer Lars Cramer-Larsen.

I løbet af det år, de danske F-16 fly var med til at bekæmpe terrororganisationen Islamisk Stat, fløj de ifølge Forsvaret over Irak 547 gange og kastede 503 bomber.