Myndigheder udskyder offentliggørelse af bakterieliste

Formand glæder sig over, at MRSA-ramte svinelandbrug indtil videre slipper for urimelig mistænkeliggørelse.

Listen, hvis offentliggørelse nu er udskudt, indeholder navnene på en række danske svinebesætninger, som er ramt af den modstandsdygtige stafylokokbakterie MRSA. (© Colourbox)

En planlagt offentliggørelse af en liste med MRSA-bakterieramte svinebesætninger i Danmark er blevet udskudt af Fødevarestyrelsen. Det skriver landbrugsavisen.dk.

Den modstandsdygtige stafylokokbakterie er registreret hos en række danske svineproducenter, men formand for fagorganisationen Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, finder det fuldstændig urimeligt, at listen overhovedet offentliggøres.

Foreløbig udskydelse vækker glæde

Fødevarestyrelsens beslutning glæder ham, selvom det foreløbigt kun er en udskydelse.

- Det betyder, at svineproducenterne foreløbigt ikke er udsat for den urimelige mistænkeliggørelse, som en offentliggørelse ville være, siger han.

Fakta om MRSA

MRSA står for Methicillin Resistente Staphylococcus aureus.

MRSA stafylokokker-bakterier er modstandsdygtige over for almindelig penicillin.

Hvis man får en husdyr-MRSA-infektion, der kræver antibiotikabehandling, skal der bruges specialantibiotika. Det kan også betyde, at man bliver indlagt på et hospital.

De specielle MRSA-bakterier fra svin (husdyr-MRSA) kan blive overført fra dyr til mennesker ved direkte kontakt, men smitter sjældent fra menneske til menneske.

Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

I formandens øjne hviler listen over de smitteregistrerede svinelandbrug på et usikkert datagrundlag.

Ifølge Landbrugsavisen har nogle landmænd fået fortalt, at de ved en fejl er kommet på listen, og ved andre landbrug er det også usikkert, om svinebesætningen stadig bærer smitten.

Staten stævnet af svineproducenter

Flere journalister har fået afslag på aktindsigt i Fødevarestyrelsens MRSA-register, hvilket Folketingets ombudsmand kritiserede styrelsen for og mente, at miljøhensyn burde prioriteres højere end landmændenes ret til et privatliv.

Det fik styrelsen til at varsle de implicerede svineproducenter om en offentliggørelse, og siden blev staten stævnet af både Danske Svineproducenter og Landbrug & Fødevarer på vegne af landmændene på listen.

Offentliggørelse vil ramme landmænd hårdt

Fødevarestyrelsen har meddelt, at offentliggørelsen er sat i bero, så længe sagen kører.

- Det er en bekræftelse i, at vi ikke står alene om at mene, at ombudsmandens afgørelse er meget kontroversiel, siger Martin Merrild, der frygter, at offentliggørelsen vil få store økonomiske og sociale konsekvenser for landmændene.

I et brev til Landbrug & Fødevarer skriver styrelsen, at det tidligst kan ske, når domstolen har taget stilling til spørgsmålet om opsættende virkning. Hvis domstolen afgør det, skal staten vente med en eventuel offentliggørelse, indtil sagen er afgjort.

/ritzau/