Nyt hus + brændeovn kan være en slem cocktail

Optænding i brændeovn i nye huse kan være en stor udfordring, hvis man vil undgå partikler i stuen, viser ny rapport.

Undertryk i nye huse suger partikler fra brændeovne ud i stuen, hvis ikke der fyres korrekt. (Foto: Janni Lundager)

- Du skal være særligt dygtig og særligt agtpågivende, hvis du vil have en ny ovn til at fungere i et nyt hus, siger Ole Michael Jensen, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBI).

Han er medforfatter til en ny rapport, der viser, at der er forøget risiko for, at brændeovne i nye huse sender potentielt sundhedsskadelige partikler ud i stuen, når der tændes op.

- Nye huse er tætte og har tit et mekanisk ventilationssystem og emhætter installeret. Det betyder, at der dannes undertryk i huset, som gør det vanskeligt at tænde op, uden der slipper partikler ud i stuen, forklarer Ole Michael Jensen.

Djævlen ligger i undertrykket

Undertrykket nærmest suger partiklerne ud af brændeovnen, når man åbner lågen for at lægge en ekstra kævle på. Derfor er det vigtigt at tænke på husets ventilationsanlæg som en konkurrent til brændeovnen, mener seniorforskeren.

- For at udligne trykket i huset skal man slukke ventilationsanlægget og åbne en terrassedør, inden man åbner brændeovnen, siger han.

Partikler fra brændeovne mistænkes for at fremkalde lungekræft, blodpropper og cancer, men forskningen på området har endnu ikke nogen klare beviser for, hvor skadeligt det er at indånde partikler fra en brændeovn.