Optræk til grindeballade på Færøerne

Den ekstreme miljøorganisation, Sea Shepherd, gør sig klar til, hvad de selv kalder, det endelige opgør med grindehval-fangst på Færøerne.

Den ekstreme miljøorganisation, Sea Shepherd, vil stoppe grindehval-fangst på Færøerne. (© DR)

Det skal være slut med fangst af grindehvaler på Færøerne, mener miljøorganisation, Sea Shepherd

I går ankrede organisationens skib "Brigitte Bardot" op ud for Thorshavn. Politiet på Færøerne holder nu øje med skibet.

- Vi kender Sea Shepherd fra tidligere og ved hvilke voldsomme aktionsmetoder, de har gjort brug af både her på Færøerne, i Middelhavet og ved Antarktis. Så vi holder naturligvis øje med situationen, siger chefpolitiinspektør ved Færøernes Politi, Peter Thaysen, til DR Nyheder.

Satte søværnet ind

Sidst, Sea Shepherd var på Færøerne, var i 2000. Her allierede politiet sig med søværnet og inspektionsskibet, Hvidebjørn, som både skulle imødegå, at Sea Shepherd blandede sig i fangsten af grindehvaler, men også beskytte miljøaktivisterne mod vrede færinger, som ikke ønsker indblanding i deres fangst traditioner.

Dengang blev konfrontationer undgået - formentlig fordi der ikke kom nogen grindehvaler, imens Sea Shepherd lå ud for Færøernes kyst.

Det lugter af ballade

Chefpolitiinspektør Peter Thaysen håber, at konfrontationer også denne gang kan undgås, men hæfter sig ved, at Sea Shepherd denne gang er i følgeskab med hele fire kamerahold, hvilket godt kunne tyde på, at miljøorganisationen ikke forventer, at det vil gå stille af.

- Skulle det blive nødvendigt vil vi også denne gang bede om assistance fra Søværnet, siger Peter Thaysen.

Højsæsonen for grindehvalfangst på Færøerne er i juli og august. Sea Shepherd har proklameret, at de vil blive på Færøerne de næste to måneder.