Tema Terrorsagen

OVERBLIK Terrorsagen mod fire mænd nærmer sig afslutningen

De tiltalte mødtes med Omar El-Hussein efter angreb på Krudttønden, men nægter medvirken til angreb. Få et overblik over sagen her.

Nævningesagen om medvirken til terrorisme er ved at nærme sig sin afslutning. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

21-årige LE, 23-årige IA, 26-årige BH og 31-årige MR har siden midten af marts på skift sat sig i midten af Københavns Byrets største retssal. De er tiltalt for medvirken til de handlinger, Omar El-Hussein begik i februar, sidste år.

Skiftevis har de forklaret, hvordan de oplevede timerne efter angrebet på Krudttønden og før og efter angrebet på den jødiske synagoge i København. Det er det sidste angreb, de er tiltalt for.

Efter de alle fire har afgivet forklaring, ligesom en række vidner også har givet forklaring i sagen, ved vi nu en del om, hvordan Omar El-Hussein mødtes med de tiltalte. Forløbet kan du læse herunder.

Vi opdaterer løbende overblikket med nye oplysninger, efterhånden som de tiltalte afgiver forklaring, og anklagemyndigheden fremlægger flere beviser i sagen. Senest er overblikket opdateret den 12.september.

Sådan lyder anklagerne

LE, 21 år: Tiltalt for medvirken til terrorisme ved i forening med de andre tiltalte at tilskynde Omar El-Hussein til at begå angrebet ved synagogen. Tilskyndelsen bestod blandt andet i overdragelse af en hættetrøje, en skuldertaske, noget ammunition samt ved at have betalt for el-Husseins brug af en computer på en internetcafé.

Er desuden tiltalt for sammen med El-Hussein og den tiltalte BH at have bortskaffet den M95-riffel, som El-Hussein brugte ved angrebet mod Krudttønden. Ifølge anklageskriftet er der tale om bortskaffelse af bevismateriale og for overtrædelse af våbenloven under særligt skærpende omstændigheder. Også tiltalt for besiddelse af en mobiltelefon i fængslet.

BH, 26 år: Tiltalt for medvirken til terrorisme og bortskaffelse af M95-riffel på samme måde som LE.

MR, 31 år: Tiltalt for medvirken til terrorisme på samme måde som de øvrige og derudover tiltalt for simpel overtrædelse af våbenloven ved at have været i besiddelse af 57 stykker 7,5- og 9-millimeter powerplayammunition, da han blev anholdt 19. marts 2015. Desuden tiltalt for besiddelse af hash og to mobiltelefoner i fængslet.

IA, 23 år: Tiltalt for medvirken til terrorisme på samme måde som LE, BH og MR. Derudover tiltalt for besiddelse af en mobiltelefon i fængslet og trusler mod to fængselsbetjente.

Aftenen inden angrebet på Krudttønden søgte Omar El-Hussein ifølge anklagemyndigheden på informationer om Lars Vilks debatmøde den kommende dag i Krudttønden på Østerbro. Fra samme computers ip-adresse blev der også kort før midnat den 13. februar søgt på informationer om, hvordan Krudttønden var indrettet.

På vej i taxaen slår Omar El-Hussein arabiske, religiøse citater op på sin Facebook-side.

I timerne efter sit første angreb skjulte Omar El-Hussein sig i Mjølnerparken.

Første møde i opgang 38

En optagelse viser, at Omar El-Hussein ankommer klokken cirka 16.20 og går ind i opgang 38. Med sig bærer han en sort taske. Forinden har han affyret 28 skud mod Krudttønden og dræbt filminstruktøren Finn Nørgaard. I opgangen møder han 21-årige LE, der bor i naboopgangen og 23-årige IA, der bor i opgang 38. Hvad der præcist sker i opgangen, er der uenighed mellem de tiltalte om.

Men Omar El-Hussein siger, at han skal låne en trøje af IA, bekræfter begge de to tiltalte i retten. Trøjen har tidligere været et anklagepunkt i sagen, men er nu droppet.

I opgangen taler Omar El-Hussein med IA på arabisk om en maskinpistol, han har i tasken, har LE fortalt under den første politiafhøring, efter han blev anholdt. En forklaring han har gentaget i grundlovsforhøret, men nu afviser at have sagt. Også IA afviser den påstand.

Efter mødet ringer LE til den 26-årige medtiltalte BH, der sidder på netcafeen Powerplay. Umiddelbart efter opkaldet begynder BH at foretage søgninger på BT, Ekstra Bladet og nyhedsmediet Local Eyes. Ifølge BH selv var der dog ingen sammenhæng mellem opkaldet og søgningerne.

De to tiltalte BH og MR er der allerede, da LE ankommer til internetcaféen den 14. februar klokken 16.33 om eftermiddagen. På videoovervågningen fremgår det, at LE former hånden som en pistol, og den ældste af de fire tiltalte – 31-årige MR - kører hånden hen over sin hals.

Politiet har i efterforskningen fundet flere af de effekter, som Omar El-Hussein benyttede sig af under sit angreb på Krudttønden. De er fundet i Mimersparken, der grænser op til Mjølnerparken på Nørrebro. (© Ninni Munch Pettersson)

En militærriffels gemmested

De tre forlader sammen internetcaféen. BH har en kasket på, og LE har trukket hætten fra sin vinterjakke op over hovedet, da de træder ud på gaden.

Optagelser viser de fire tiltalte sammen i området omkring Mjølnerparken. Få minutter senere er det kun LE og BH. Klokken er 16.58.

De to mænd mødes få minutter senere med en tredje person i grå hættetrøje. Det er Omar El-Hussein. Han giver BH tasken med militærriflen M95, han har brugt ved Krudttønden. Han vil ikke have den tilbage, siger BH og beslutter sig for at lægge den i Mimersparken - op til baneterrænet.

I sin procedure drager BH's forsvarer, Berit Ernst en parallel for at argumentere for, handlingen ikke er strafbar:

- Det vil svare til, jeg lagde en pose med amfetamin på jeres bord. Ville I så skulle straffes? spørger hun retorisk.

Tilbage til BH, så erkender han at have smidt våbnet der. Men han havde ikke på det tidspunkt kendskab til, at våbnet var blevet brugt til angrebet på Krudttønden, siger han. Politiet finder efterfølgende Omar El-Husseins gerningsvåben i grøften op til baneterrænet. Netop der hvor det er blevet lagt af BH.

Den forkerte blev dræbt

Herefter viser videooptagelser LE og BH bag en genbrugsstation i Mjølnerparken. Her er de fire tiltalte sammen med Omar El-Hussein. Det er først her, de får at vide, Omar El-Hussein har skudt og dræbt en person ved Krudttønden. Men det var den forkerte, og det var Omar El-Hussein ked af, fortæller BH. Målet var nemlig Muhammedtegneren Lars Vilks, der var omdrejningspunktet for arrangementet på Krudttønden. MR afviser, at han deltager i samtalen.

Der bliver talt om forløbet. Samtalen varer godt fire minutter.

Efterfølgende kommer LE ud med en hvid plasticpose i hånden, som han efterfølgende smider. Vi ved ikke, hvad posen indeholder, eller hvorfor den er vigtig i sagen. Og det finder vi formentlig aldrig ud af. De indkaldte vidner har heller ikke kunne kaste lys over, hvad posen indeholdt.

En dametaske fra Føtex

31-årige MR er i sagen tiltalt for at købe en skuldertaske, som Omar El-Hussein efterfølgende benyttede under angrebet på den jødiske synagoge i Krystalgade. Den køber han i Føtex tæt på Mjølnerparken, inden mødet bag genbrugstationen. Men dametasken er slet ikke til Omar El-Hussein men til hans pusher, der blev ved med at tabe hashklumperne.

De fire i alderen 20 til 31 år er tiltalt for at have givet Omar en række effekter, herunder ammunition, en trøje og en taske. Billedet her er fra en videooptagelse i Indre København, efter Omar El-Hussein har skiftet tøj den 14. februar. (Foto: Københavns Politi © Scanpix)

Herefter forsvinder MR fra politiets videoovervågning. Han ses ikke møde de andre tiltalte eller Omar El-Hussein mere den dag. De tre andre tiltalte går kort efter tilbage på netcaféen Powerplay.

Belastende googlesøgninger

På en optagelse fra klokken 19.44 genkender LE sig selv ved en computer, hvor der søges på Muhammedtegneren Lars Vilks. Han hævder dog, at han ikke kender Lars Vilks og ikke har foretaget søgningen.

Klokken 21.14 kommer Omar El-Hussein ind på netcafeen. LE flytter sig fra sin computer for at give plads til Omar El-Hussein.

I dette tidsrum bliver der søgt på Christiansborg to gange. Desuden bliver der søgt på en adresse i Hellerup, hvor Pegida-stifteren bor.

Anklageren fremfører, at der senere bliver søgt på satiremagasinet Charlie Hebdo fra computeren.

Alle de tiltalte hævder, de ikke ser, hvad Omar El-Hussein foretager sig på computeren.

Omar finder synagoge på Google

Klokken 21.46 søger Omar El-Hussein på synagogen i København. Klokken 21.47 søger han på Det Jødiske Hus. Der foretages ifølge anklageren fire klik på Mosaisk Trossamfunds hjemmeside, hvor han kan læse om den private fest. Det er den sidste søgning, Omar El-Hussein foretager på netcaféen.

Overvågningsvideoens grynede billede viser Omar El-Hussein i den sorte lænestol i netcaféen.

- Jeg kan se, at der bliver talt hen over rækken, siger anklageren, som vil vide, om der bliver talt om synagogen i netcaféen. Det afviser LE.

LE forklarer, at han rykkede hen til computeren ved siden af, da Omar El-Hussein overtog den første computer, han havde sat sig ved. Han afviser at kende til søgningerne. IA ses tale med Omar El-Hussein, men han afviser også at kende til søgningerne. Alt han så var et palæstinensisk flag, hævder han.

Omar tog ikke hjem

LE, IA, Omar El-Hussein og en fjerde går efter besøget på netcaféen hen for at spise på restauranten Kösem. Senere får de selskab af tiltalte BH.

LE kan ikke huske noget om, hvad de taler om, mens de er på restauranten. Men han afviser, at Omar El-Hussein talte om angrebet på Krudttønden, som fandt sted tidligere på dagen.

På et tidspunkt forlader Omar El-Hussein restauranten.

- Han sagde bare, at han skulle hjem og slappe lidt af, forklarer den 21-årige LE i retten.

Et overvågningskamera fanger tre mænd på gaden klokken 23.07. LE bekræfter, at den ene er Omar El-Hussein, ligesom han også genkender de to andre.

Omar El-Hussein på cykel i Købmagergade kort efter skuddene ved Synagogen. (© Københavns politi)

Drabet

LE går tilbage på netcaféen Powerplay. Kl. 23.28 cykler Omar El-Hussein hen over Amager Torv. Klokken 23.40 optager et kamera ham cyklende i Krystalgade ved synagogen. En time inden angrebet.

En time senere går Omar El-Hussein til angreb. Han skyder og dræber Dan Uzan med et enkelt skud i hovedet. De to betjente, der bevogter indgangen, bliver overrumplede og sårede i angrebet.

Klokken 01.44 går den tiltalte LE ind på netcaféen med to bekendte.

Et minut senere går en skikkelse klædt i lyst tøj og sort elefanthue hen ad gaden og ind på netcaféen. LE bekræfter, at det er Omar El-Hussein. Billederne er taget omkring en time efter angrebet mod synagogen, hvor Omar El-Hussein skød den civile vagt Dan Uzan og sårede to betjente.

Politiet mener, at Omar har affyret mindst ni skud med de to våben ved synagogen. Våbnene blev fundet på Omar El-Husseins lig, da han blev skudt af politiet på Svanevej senere på natten.

Kindkys eller dødskys

Flere af de tiltalte støder til. De hilser på hinanden med kindkys og håndslag.

LE bekræfter, at det er ham og en anden af de tiltalte, IA, der ses på filmen. De følger efter Omar El-Hussein ind i et såkaldt VIP-lokale længere inde i netcaféen.

I mørke står de tre mænd og taler. Der er ikke lyd på optagelsen, men fra klippet fremgår det, at de to står og lytter, mens Omar med fagter står og fortæller.

På videoen rækker Omar El-Hussein en finger i vejret, herefter gør IA det samme.

Den 21-årige afviser, at der bliver talt om skyderierne ved synagogen her.

- Jeg var stresset. Jeg kunne ikke huske det, forklarer den 21-årige tiltalte.

Men det gør der, forklarer 23-årige IA, der er barndomsven med Omar El-Hussein.

- Så siger han: ’Bror – jeg har lige været i skudveksling med politiet, men jeg er uskadt’, forklarer IA.

Forsvinder ud i mørket

Klokken 02.18 forsvinder IA og LE ud af netcaféen. Ifølge IA skal han i byen.

Omar El-Hussein forlader netcaféen knap en halv time senere. Klokken 02.42 forlader han hjørnet af Nørrebrogade og Skodsborggade. Kort efter klokken 5.00 om morgenen bliver han skudt af Politiets Aktionsstyrke. Klokken 05.17 bliver han erklæret død.

Der ventes dom i slutningen af september i sagen, der skal kortlægge, hvad der skete i tidsrummet fra den 14. februar 2015 kl 16.15 til kl. 01.40 den 15. februar.