PCB giver større risiko for sukkersyge

Ny forskning fra Færøerne viser, at jo mere af miljøgiften PCB der er ophobet i blodet, jo større er risikoen for højt blodsukker. Konklusionen overrasker både forskere og Diabetesforeningen.

Jo mere PCB der er i en persons blod, jo større er risikoen for at udvikle sukkersyge. (Foto: Rotorhead © Stock.xchng)

Jo mere PCB der er i blodet, desto større er risikoen for at udvikle diabetes. Sådan lyder konklusionen på en ny undersøgelse af 64 procent af alle færinger mellem 70 og 74 år, i alt 713 personer. Det skriver Ingeniørens netavis, ing.dk.

- Vi finder rigtigt mange tilfælde af type 2-diabetes, også hos mange, som ikke i forvejen vidste, at de havde sygdommen, siger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Odense Universitetshospital og førsteforfatter på den videnskabelige artikel om PCB og diabetes.

24 procent af færingerne havde diabetes i udbrud, selv om under halvdelen af dem vidste det inden undersøgelsen. Yderligere 11 procent havde forstadier til sygdommen.

Ti gange så højt PCB-niveau som i Danmark

- Færingerne har generelt et meget højt niveau af PCB i blodet, omkring ti gange højere end i Danmark, forklarer Philippe Grandjean

Miljøgiften PCB, som har været forbudt herhjemme siden 1970'erne, er svært nedbrydelig, og den ophobes i fødekæden.

Da den desuden binder sig til fedtvæv, skyldes de høje koncentrationer i færingernes blod deres traditionelle kost med spæk fra grindehvaler.

Traditionel kost gav øget risiko

Deltagerne i undersøgelsen skulle også svare på, hvor meget traditionel kost inklusive grindespæk, de spiste i deres unge år. Jo mere traditionel kost de havde haft på menuen som unge, jo større var risikoen for at udvikle diabetes, mens det seneste års kost ikke havde samme indflydelse.

- Det betyder, at sygdommen grundlægges tidligt i tilværelsen. Man skal huske, at færingerne dengang spiste mere grind end i dag, og deres øgede risiko for diabetes er overvejende et resultat af levevanerne i den yngre voksenalder, påpeger Philippe Grandjean.

Undersøgelser andre steder i verden har vist en sammenhæng mellem PCB og diabetes, men ifølge Ingeniøren er de danske og færøske forskere gået et skridt videre og slår fast, at PCB også øger risikoen for let forhøjet blodsukker hos de færinger, der tilsyneladende er raske.

Diabetesforeningen overrasket

- Det var en overraskelse for os, at der er en så klar sammenhæng mellem PCB og blodsukkeret, siger overlæge Pál Weihe, Afdeling for Arbejdsmedicin og Folkesundhed, Færøernes Sygehusvæsen. Han organiserede den kliniske del af undersøgelsen.

Resultaterne har også fået Diabetesforeningen op på mærkerne.

- Det kommer bag på mig, at sygdommen kan have noget med miljøgifte at gøre, siger foreningens formand, diabetesprofessor ved Aarhus Universitetshospital Allan Flyvbjerg.

Han kalder forskningen for "ekstremt vigtigt" og fastslår, at Diabetesforeningen vil tage miljøgifte med i sine strategier og prioriteringen af forskningsmidler i fremtiden.

Særligt lægger han vægt på tegnene på type 1-diabetes hos ellers raske 70-årige. Han påpeger, at selv om 95 procent af alle diabetikere har type 2, så er også forekomsten af diabetes hos børn næsten fordoblet i løbet af de seneste ti år. Mens type 2 ofte udløses af fedme og forkert livsstil, så er forskerne med Allan Flyvbjergs ord "helt på herrens mark", når det gælder årsagen til sukkersyge hos børn.

"Vi ved kun, at miljøfaktorer er med til at udløse sygdommen på en eller anden måde. Derfor er de færøske data super-spændende," siger han.
Resultaterne har givet forskerne så meget blod på tanden, at de med støtte fra blandt andre Miljøstyrelsen nu er i gang med en større undersøgelse af 4.000 færinger i flere aldersgrupper for nærmere at vurdere sammenhængen mellem PCB og diabetes.

Resultaterne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Epidemiology.