Redaktør om Yahya Hassan-sag: Gyldendal skal være sig sit ansvar bevidst

Forlaget bør blandt andet undlade at bruge Yahya Hassans fængsling i markedsføring af ny bog, mener Berlingskes litteraturredaktør.

Yahya Hassans første digtsamling udkom for godt to år siden, og en ny er på vej. (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

Den kontroversielle digter Yahya Hassan er sigtet for grov vold og ulovlig våbenbesiddelse. Ifølge Berlingskes litteraturredaktør har hans forlag Gyldendal et medansvar for affæren. Forlaget udgiver en ny Yahya Hassan-digtsamling til efteråret.

Fængslingen er den foreløbige kulmination på et voldeligt forløb, hvor den storsælgende forfatter ifølge sin egen facebook-side har været midtpunkt for trusler, slagsmål, trafikuheld, narkokørsel samt knivoverfald.

- De har i hvert fald et ansvar, idet de har besluttet at udgive ham og dermed været en katapult til den status, han har nu og som er en medvirkende faktor i alt det, der er sket, siger Søren Kassebeer.

- Men jeg synes dog grundlæggende ikke, at et forlag skal være barnepige for en forfatter. Uanset hvilken slags forfatter, der er tale om. I dette tilfælde et voksent menneske, der må tage ansvar for sit eget liv, lyder det videre fra litteraturredaktøren.

Yahya Hassan blev anholdt natten til mandag, efter en skudepisode i Aarhus-bydelen Hasle, hvor en 17-årig blev ramt i foden. Ved et grundlovsforhøret blev den 20-årige digter fængslet i fire uger.

Fængslingen kommer efter et voldeligt forløb,hvor Yahya Hassan blandt andethar lagt sig ud med dele af det danske bande-miljø.

Gyldendal skriver mandag i en mail til DR Nyheder, at man forventer at udgive Yahya Hassans nye digtsamling ’til efteråret’. Her skal forlaget holde tungen lige i munden, mener Berlingskes litteraturredaktør.

- De skal selvfølgelig ikke slå plat på forfatterskabet eller bruge hans liv eller væremåde som en del af markedsføringen. Der skal være en soberhed i det, siger Søren Kassebeer.

Manuskriptet til Yahya Hassans nye digtsamling er endnu ikke afleveret, oplyser Gyldendal til DR Nyheder. Ud over det har forlaget ingen kommentarer til de seneste begivenheder.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube